Volledig scherm

'Kaalslag' onder vrijwillige brandweer

TILBURG - Binnen het brandweerkorps Midden- en West-Brabant heerst grote onrust over een aanstaande reorganisatie.


De korpsleiding overweegt over de hele regio zestien brandweerwagens te schrappen. In totaal zouden daardoor ongeveer 250 van de 1450 vrijwillige brandweerlieden 'overbodig' worden.
De 68 regionale brandweerposten, onderverdeeld in tien clusters, zijn deze week in Waalwijk en Oosterhout over de plannen ingelicht. Als de 26 gemeenten akkoord gaan met het voorstel, zou de reorganisatie per 1 januari haar beslag krijgen.
De bedoeling is dat zestien teams hun tweede bluswagen inleveren. Deze wagens blijven als reserve paraat staan op een centrale locatie. Hierdoor hoeven de wagens niet langer permanent bemand te zijn. Normaal gesproken zijn aan een bluswagen minimaal zestien vrijwilligers gekoppeld.
Het voorstel raakt de plaatsen Oisterwijk, Dongen, Rijen, Waalwijk, Etten-Leur, Fijnaart, Genderen, Made, Oosterhout, Steenbergen en Woudrichem. In Waalwijk en Oosterhout gaat de brandweer van drie naar twee wagens.
In een persverklaring laat de Veiliheidsregio weten dat er geen sprake is van een bezuiniging, maar van een betere spreiding van materieel.
In het Brabants Dagblad van zaterdag reageert de Oisterwijkse brandweerman Cees Neggers bezorgd op de aanstaande reorganisatie: 'Het zal even vaak blijven branden.'

Tilburg e.o.