Volledig scherm
De kunststofgrasmatten stapelen zich op bij Tuf Recycling in Dongen. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Kunstgrasmatten zijn uit de gratie: stapels nepgras worden steeds groter probleem in Dongen

DONGEN - Wie jaren geleden nut en noodzaak van kunststofgrasmatten ter discussie stelde, werd al snel uitgemaakt voor zeurkous. Het was immers de redding voor noodlijdende voetbalclubs. Kijkend naar de problemen rond Tuf Recycling in Dongen, wordt het snel duidelijk dat de tijden veranderen.      

De kunststofgrasmat  is uit de gratie.  Voetballers willen er niet op voetballen en het hergebruik van de matten wil niet vlotten. Ga maar eens in Dongen kijken hoe de matten zich opstapelen op het terrein van het verwerkingsbedrijf Tuf Recycling. Het is kennelijk geen sinecure om de schadelijke matten te recyclen en/of elders een tweede leven te geven. 

Troef

En zo heeft de gemeente Dongen een groot probleem aan de broek hangen. Want wat moet er gebeuren met al die matten als het bedrijf er zelf geen raad mee weet? Het college van burgemeester en wethouders heeft nu de laatste troef uitgespeeld: last onder bestuursdwang. Dat is de juridische term voor: we gaan er zelf de bezem doorheen halen. 

Voordat Dongen een zucht van verlichting slaakt, eerst een ontnuchterende vaststelling. Tuf heeft twee weken de tijd een zienswijze in te dienen. Daarna volgt een bezwaarperiode van zes weken. Het duurt dus nog minimaal twee maanden voordat de matten geruimd kunnen worden. Mits eventuele bezwaren van Tuf ongegrond worden verklaard. 

Duit

Tot die tijd zijn de betrokken partijen niet van plan er veel woorden aan vuil te maken. Zowel de gemeente Dongen als Tuf onthoudt zich van commentaar. Dat laat zich gemakkelijk verklaren. Het kost een aardige duit om de boel op te schonen en wie gaat dat betalen? De gemeente zal de rekening waarschijnlijk vergeefs bij Tuf neerleggen.  

En hoe hoog valt die rekening uit voor Dongenaren? Afhankelijk van de mate  van verontreiniging zal het prijskaartje variëren van enkele tonnen tot enkele miljoenen, schatten de deskundigen. De gemeente laat een bodemonderzoek uitvoeren om de mate van vervuiling vast te stellen.       

Begroting

Dat is slecht nieuws voor Dongen, want erg veel vet heeft de gemeente niet op de botten. Hoge kosten in het sociale domein drukken op de begroting voor de komende jaren. Nu al moet 1,6 miljoen euro ingeteerd worden op de reserve. Daar kan een mogelijk hoge rekening voor deze schoonmaakactie eigenlijk niet bij.      

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Had de gemeente niet eerder moeten ingrijpen? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. De gemeente heeft zich nu eenmaal aan de wet te houden en de wet schrijft de procedures voor. Het gevolg: er ligt al een rekening van een ton aan opgelegde en niet betaalde dwangsommen. Dit probleem is dus niet zomaar opgelost.        

Tilburg e.o.