Volledig scherm
Tuf Recycling Dongen © Marcel van Dorst / MaRic Media

Kunstgrasverwerker Tuf Recycling in Dongen nog steeds illegaal en 'misdadig'

DONGEN - De Dongense kunstgrasrecyclaar Tuf Recycling handelt, ondanks waarschuwingen en dwangsommen van de gemeente, in strijd met zijn vergunning en pleegt fraude. Dat is de conclusie die het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla trekt in een reportage die vanavond wordt uitgezonden.

Het bedrijf, een van de grootste verwerkers in Nederland van kunstgras afkomstig van sportvelden, ligt al veel langer onder vuur. Vorig jaar constateerde BN DeStem al dat het bedrijf in strijd handelde in strijd met zijn vergunning. Zo had Tuf Recycling geen bodemonderzoek laten uitvoeren, lagen er veel te hoge stapels kunstgras op het terrein, waren die rollen niet afgedekt en lagen er op het bedrijfsterrein en op de openbare weg uit het kunstgras afkomstige rubberkorrels die bij een regenbui zo het riool in konden stromen.

Dwangsom

De gemeente Dongen besloot om het bedrijf een dwangsom op te leggen toen bleek dat de kunstgrasverwerker, ook na meerdere controles en waarschuwingen van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, niet aan de vergunningseisen voldeed. 

In de uitzending van Zembla blijkt nu dat het bedrijf bijna anderhalf jaar later nog steeds niet voldoet aan de vergunningseisen. Er zou nog inmiddels voor ongeveer 100.000 euro aan dwangsommen open staan, maar Tuf Recycling heeft nog nauwelijks iets betaald. Op de vraag waarom de gemeente dat geld niet int, antwoordt Starmans dat er steeds beschikkingen zijn gestuurd, en dat de volgende stap een deurwaarder is.  ,,Maar'', zo zegt Marina Starmans, burgemeester van Dongen. ,,We hebben er ook niks aan als dat bedrijf failliet gaat en we straks komen te zitten met een groot terrein dat vol ligt met matten.'' Dat zou immers betekenen dat de kosten voor het saneren van het terrein voor de gemeente zijn. ,,Ik vrees dat dat in de tonnen gaat lopen'', zegt Starmans in de reportage. Volgens een geïnterviewde saneerder zou een dergelijke sanering echter in de miljoenen gaan lopen.

Misdadig

Uit het onderzoek van Zembla blijkt ook dat Tuf Recycling niet schoongemaakte kunstgrasrollen doorverkoopt aan particulieren. En dat terwijl gemeenten het bedrijf betalen voor de verwerking van kunstgras. Per veld ontvangt de recyclaar tussen de 10.000 en 20.000 euro. Voor dat geld moet Tuf  Recycling zand en rubberkorrels uit het kunstgras verwijderen en het overgebleven plastic kunstgras recyclen. Voormalig milieu-officier van justitie en emeritus hoogleraar milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, Gustaaf Biezeveld, noemt  in de reportage de handelswijze van Tuf Recycling 'misdadig' en 'het moedwillig de zaak vervuilen ter wille van winst'.  

Het bedrijf heeft ook kunstgrasmatten opgeslagen op een locatie tegenover het bedrijf zonder vergunning. 

Vergrootglas

Tuf Recycling heeft in een schriftelijke verklaring aan Zembla laten weten in overleg te zijn met gemeente en andere partijen om de situatie op te lossen.

De gemeente Dongen liet gisteravond aan BN DeStem weten dat de burgemeester in augustus 'een indringend gesprek' heeft gevoerd met de directie van Tuf Recycling en dat het bedrijf op korte termijn met een plan van aanpak moet komen. Op de locatie waar kunstgras zonder vergunning ligt opgeslagen, treedt de gemeente handhavend op. Tuf Recycling ligt bij de gemeente onder een vergrootglas, aldus de gemeente in haar reactie. 

Tilburg e.o.