Volledig scherm

Lek bij belastingdienst: honderden mensen kregen privégegevens Dongenaar te zien

DONGEN - Honderden West-Brabanders hebben via een datalek bij de Belastingsamenwerking West-Brabant de privégegevens van één belastingbetaler uit Dongen gekregen. De BWB probeert 'op volle oorlogssterkte' te achterhalen wat er is mis gegaan.

Zondag gingen bij de gemeenschappelijke belastingdienst alle alarmbellen toen bleek dat een ernstige fout was opgetreden. Belastingplichtigen die op hun computer inlogden met hun eigen aanslag- en BSN-nummer kregen het aanslagbiljet van een grote onbekende op hun scherm. Dat gebeurde inmiddels op 750 tot 800 adressen, erkent BWB-directeur Peter Stoffelen. ,,Buitengewoon vervelend. Voor ons, maar vooral voor de belastingbetaler wiens gegevens zo op straat zijn komen te liggen."

Verlegenheid
Wat er mankeerde, wordt nog onderzocht, meldt Stoffelen. Hij voelt zich zwaar in verlegenheid gebracht en stond zondagavond bij de getroffen belastingbetaler op de stoep. ,,Die reageerde sympathiek. Maar het blijft erg en onverteerbaar dat zijn gegevens zo op straat zijn komen te liggen. We gaan er alles aan doen om hem te begeleiden."

Fraude
Het betreft het aanslagbiljet zoals de Belastingsamenwerking West-Brabant die voor inwoners van vrijwel alle gemeenten in deze regio verzorgt. Dat bevat gevoelige privé-informatie waarmee door derden gefraudeerd zou kunnen worden. Bovendien verschaft het gegevens over de hoogte van diverse heffingen en de WOZ-waarde van het betreffende pand.

BWB-directeur Stoffelen zegt dat het 'ergens' tussen zijn belastingdienst en de bedrijven die zijn ingehuurd voor IT en e-mailservice moet zijn fout gegaan. 'Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' gaat het om één gelekt aanslagbiljet. ,,Maar dat doet niets af aan de ernst van de zaak."

Tilburg e.o.