Op het bedrijfsterrein van Tuf Recycling aan de Vierbundersweg in Dongen liggen de kunstgasmatrollen hoger opgestapeld dan volgens de vergunning is geoorloofd.
Volledig scherm
Op het bedrijfsterrein van Tuf Recycling aan de Vierbundersweg in Dongen liggen de kunstgasmatrollen hoger opgestapeld dan volgens de vergunning is geoorloofd. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Ultimatum voor Dongense kunstgrasverwerker Tuf Recycling

DONGEN - Het Dongense bedrijf Tuf Recycling, dat 80 procent van de kunstgrasmatten in Nederland verwerkt, heeft een ultimatum opgelegd gekregen door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). Het bedrijf houdt zich niet aan de vergunningsvoorwaarden van de gemeente en moet uiterlijk 12 april zijn zaken op orde hebben.

Tuf Recycling is al twee keer op de vingers getikt door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) omdat het zich niet aan de vergunning houdt. Daarin staat dat grasmatten niet hoger dan vier meter mogen worden opgestapeld en dat het bedrijf onderzoek had moeten laten doen naar de zogenaamde nul-situatie van de bodem, verplicht onderzoek op het moment dat een bedrijf bodembedreigende activiteiten uitvoert. 

De OMWB constateerde in oktober 2016 dat Tuf Recycling niet aan deze voorwaarden had voldaan en voerde op 13 februari van dit jaar een herhalingscontrole uit. Daarbij bleek dat er niets was veranderd. Tuf Recycling heeft van de OMWB te horen gekregen dat het tot 12 april heeft om alsnog aan de eisen te voldoen.

In strijd met de milieuwetgeving
Ook handelt het bedrijf volgens goed ingewijde bronnen in strijd met de milieuwetgeving. Zeker honderd vrachtwagens met kunstgrasmatten vol zand en rubberkorrels zijn illegaal gelost op een locatie in de gemeente Zundert in plaats van op het eigen bedrijfsterrein aan de Vierbundersweg in Dongen. Tuf Recycling heeft van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen enkel papieren om afvalstoffen naar Dongen te vervoeren. Het vervoeren van stoffen op diezelfde papieren naar een andere locatie is niet toegestaan. Bovendien liggen volgens dezelfde bronnen op die plek matten met alleen zand en matten waar zowel rubber als zand in zit, dwars door elkaar. ,,Die twee soorten moeten streng gescheiden worden opgeslagen. Maar daar is alles door elkaar gekwakt’, aldus een van de bronnen.

Rubbergranulaat ligt op de openbare weg en stroomt bij een flinke regenbui regelrecht het riool in.
Volledig scherm
Rubbergranulaat ligt op de openbare weg en stroomt bij een flinke regenbui regelrecht het riool in. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Tekst gaat verder onder de foto.

'Geen reden tot zorg'
De Omgevingsdienst verwijst naar de gemeente Dongen voor de woordvoering over deze zaak. Volgens de gemeente is er geen reden tot zorg en houdt het bedrijf zich aan de regels. Dat het niet aan de vergunningsvoorwaarden voldoet, moet volgens een ambtenaar gezien worden in het licht van een achterstand in de verwerking, onder meer doordat Tuf Recycling in 2016 de voorraad overgenomen zou hebben van een bedrijf dat failliet ging. ,,Er zijn genoeg bedrijven in Dongen die zich schuldig maken aan overtredingen. Uit deze overtreding vloeit geen bloed, het is geen categorie 1 overtreding, waarbij er bijvoorbeeld olie in de grond loopt’’, aldus de ambtenaar van de afdeling Vergunningen en Handhaving. De gemeente Zundert wilde vrijdag nog niet reageren op de kwestie.

De Belgische eigenaar van Tuf Recycling, Anneleen van Trimpont, zegt haar best te doen aan het ultimatum van de OMWB te voldoen. Ze ontkent dat ze kunstgrasmatrollen heeft opgeslagen op een locatie in de gemeente Zundert.

Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs

Gezondheid
De handelswijze van Tuf Recycling is extra precair omdat onduidelijk is of rubbergranulaat (rubberen korrels gemaakt van oude autobanden) wel of niet schadelijk is voor de gezondheid. In oktober veroorzaakte een tv-uitzending van Zembla paniek in voetballand omdat daarin werd gesteld dat rubbergranulaat kankerverwekkend is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed daarop nader onderzoek naar de korrels en concludeerde eind vorig jaar dat het wél veilig is erop te voetballen. Medio februari echter concludeerden wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat het spul mogelijk toch schadelijk is voor de gezondheid. Een aantal gemeenten heeft na alle commotie intussen besloten de rubberkorrels van de kunstgrasvelden te vervangen. 

Tilburg e.o.