Volledig scherm
Mensen leggen bloemen nabij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss, waar bij een ongeluk tussen een trein en een bakfiets vier kinderen omkwamen. © ANP

Bijna helft verkeersdoden in Brabant 60-plus, zestien slachtoffers jonger dan 20

GrafiekBijna de helft van alle verkeersdoden in Brabant was 60 jaar of ouder. Jongeren vormen de groep die het minst vaak om het leven komt in het verkeer: 10,7 procent van de slachtoffers is jonger dan 20 jaar. 

Zestien van de verkeersdoden in Noord-Brabant zijn geen twintig jaar oud geworden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Om precies te zijn was in 2018 in de provincie 48,7 procent van de verkeersdoden zestig-plus. 20,7 procent van de slachtoffers was tussen de 40 en 60 jaar oud, 20 procent was tussen de 20 en 40.

Een jaar eerder waren deze percentages redelijk gelijk. Toen vormden de zestig-plussers 44,9 procent van het totale aantal verkeersdoden. Het totaal aantal verkeersdoden steeg afgelopen jaar in elke leeftijdscategorie, bij de oudste groep wel het hardst.

Tekst gaat verder.

,,Het algemene beeld is daarbij dat oudere verkeersslachtoffers (50-plus) relatief vaak een fietsongeval hadden, terwijl jongere slachtoffers (jonger dan 50 jaar) voornamelijk bij auto-ongevallen te betreuren waren”, stelt het CBS.

Triest record

In totaal kwamen er vorig jaar honderdvijftig mensen om het leven in het Brabantse verkeer. Daarmee heeft de provincie een triest record in handen. 

Onder de slachtoffers waren onder anderen een 16-jarige scholier die zijn diploma nooit kon ophalen, vier basisschoolleerlingen en een Roemeens stel dat zou gaan trouwen. 

Experts spreken van een schrikbarende stijging in Brabant. Zij kunnen die niet verklaren. Drama's als het spoorongeluk in Oss en de crash van een bestelbus bij Helmond zorgden voor veel slachtoffers.

  1. Het grote geld van de drugsindustrie lokt jongeren over de verboden drempel
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Het grote geld van de drugsindu­strie lokt jongeren over de verboden drempel

    COLUMN PLAATS DELICT - Op de dag dat tienduizenden middelbare scholieren opgelucht hun laatste examenopdrachten inleverden, arresteerde de Brabantse politie deze week in Waalwijk een 21-jarige jongeman. Hij zou betrokken zijn bij het kolossale ‘distributiecentrum voor drugs’ dat de politie woensdagmorgen ontdekte in Nieuwendijk, in het ooit zo godvrezende Land van Heusden en Altena.