Chaos op stations Eindhoven en Den Bosch door stroomstoring eindelijk opgelost: kapotte kabel gevonden en gerepareerd

UPDATE + VIDEOEINDHOVEN/LIEMPDE - De stroomstoring bij Liempde die zondag de hele dag zorgde voor chaos op onder meer de stations Eindhoven, Boxtel en Den Bosch is eindelijk opgelost. De oorzaak, een kapotte kabel, is gevonden en gerepareerd. De drukte op de stations is afgenomen.

Het treinverkeer bij Liempde lag plat, wat betekende dat er geen enkele trein vanuit Eindhoven naar Tilburg en Den Bosch en omgekeerd kon rijden.

Rond 19.30 uur bleek dat de oorzaak van de storing in Liempde is gevonden. Er is een kapotte kabel aangetroffen en deze is  gerepareerd. Het treinverkeer werd langzaamaan weer opgestart. Volgens de NS zijn de beperkingen inmiddels allemaal voorbij en rijden de treinen weer normaal sinds 20.30 uur.

Rond 15.15 uur werd de chaos op het spoor in Brabant nog groter door een aanrijding bij Prinsenbeek. Tussen Breda en Lage Zwaluwe reden daarom ook geen treinen. Dat probleem was rond 19.30 uur opgelost.

Lees verder onder de tweet.

Al uren

De storing van Eindhoven naar het noorden duurde al sinds 10.50 uur. Aanvankelijk dacht de NS dat de boel rond 13.15 uur weer zou rijden, later werden 15.30 uur en 16.30 uur gecommuniceerd. Inmiddels is dat dus 20.30 uur geworden. Er werden bussen ingezet, maar dat bleken er bij lange na niet genoeg voor het aantal reizigers.

Honderden, zo niet duizenden mensen stonden te wachten op de stations Eindhoven en Den Bosch. En ook in Boxtel en Best was het druk, zo melden reizigers. Zij klagen ook over een gebrek aan informatie van de NS. Naar verloop van tijd werd de informatievoorziening wat beter. 

Lees verder onder de foto's.

Volledig scherm
Nog altijd chaos op station Den Bosch om 19.30 uur © Paul Roovers
Volledig scherm
Mensen wachten op een bus op station Den Bosch. © Paul Roovers
Volledig scherm
Een enorme rij bij station Eindhoven. © Max Steenberghe

De NS heeft tussen Eindhoven en Den Bosch bussen ingezet, maar dat bleek niet voldoende om de grote hoeveelheid gestrande reizigers op de stations te helpen. Volgens de NS komt dat onder meer omdat aanvankelijk de inschatting was dat de treinen vrij snel weer zouden rijden. Waarom precies weet een woordvoerder niet, maar het was volgens hem erg lastig om aan bussen te komen. 

Quote

Om hen allemaal op hun bestemming te brengen hebben we echt weer treinen nodig

Woordvoerder NS

De woordvoerder: ,,Daarnaast reizen op dit traject zo veel mensen, dat het überhaupt moeilijk is om die met bussen te vervoeren. Om hen allemaal op hun bestemming te brengen hebben we echt weer treinen nodig. Daar gaan al gauw honderden tot duizend mensen in.‘’ 

Henny Ruizendaal uit Amersfoort vertrok zondagochtend voor een bezoek aan Roermond en Zeeland. Nu is ze in Eindhoven gestrand. Ze baalt een beetje van de informatievoorziening door de NS. ,,In de trein heb ik er op mijn telefoon over gelezen maar hier in de rij hoor ik niets”, zegt de Amerfoortse. Ze wijst op een oudere dame met een wandelstok. ,,Er is niet eens een krukje voorhanden om haar even te kunnen laten zitten.” Ze is vastbesloten om nog naar Zeeland te gaan. ,,Mijn schoonzoon is vandaag 50 geworden dus daar wil ik per se nog naartoe.”

Volledig scherm
Veel mensen wacthen bij station Eindhoven. © Max Steenberghe