Twee keer in paar uur brand bij aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk, eigenaar durft geen conclusies te trekken

OISTERWIJK - Een pallet met aanmaakblokjes is zaterdagmorgen rond 04.30 uur bij de aanmaakblokjesfabriek Fire Up aan de Nedervonder in Oisterwijk in brand gevlogen. Een beveiliger ontdekte dat er rook in het pand stond en schakelde de brandweer in. De politie sloot het industrieterrein af.

Om de smeulende pallet goed te kunnen blussen, verzette de brandweer de pallet met een pompwagen . Daardoor kwam er zuurstof bij en vond er een flinke ontbranding plaats. De brandweer kon de vlammen snel doven.

Uit voorzorg heeft de brandweer warmtemetingen uitgevoerd bij diverse pallets. Bij meerdere pallets zou de temperatuur te hoog zijn. De eigenaar moet op last van de brandweer zijn magazijn zo snel mogelijk leeg maken in verband met mogelijk brandgevaar.

Alweer

Vrijdagmiddag vloog er ook al een pallet met aanmaakblokjes in brand. Medewerkers konden deze naar buiten rijden en blussen. Of de brand van zaterdagmorgen met die van vrijdag te maken heeft? ,,Ik durf nu nog geen conclusies te trekken”, zegt eigenaar Kees van Opstal. ,,We zijn het nu aan het analyseren.”

Feit is dat bepaalde pallets begonnen te roken, aldus Van Opstal. Volgens hem lijkt het erop dat de boosdoener een bepaalde samenstelling van plantaardige oliën is die in het productieproces wordt gebruikt. Die is in een bepaalde lading gebruikt. ,,Het zijn nog vermoedens, maar als dit klopt weten we ook waarom de brand in juli ontstond.”

De pallets staan inmiddels buiten, er staat bewaking bij. ,,Het is nu onder controle.”

Het pand van fire up is al tot twee keer toe afgebrand. Pas geleden ging het magazijn in vlammen op en een aantal jaar geleden brandde het bedrijf af.

Volledig scherm
Het magazijn bij de aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk moet leeg op last van de brandweer. © Toby de Kort
Volledig scherm
Opnieuw brand bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk. © Toby de Kort
Volledig scherm
Opnieuw brand bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk. © Toby de Kort

Tilburg e.o.