Volledig scherm
Advocaat Job Knoester tijdens de zaak tegen zijn cliënt Jos de G. in de zaak Nicole van den Hurk. © ANP

Zaak-Nicole: Advocaat van Jos de G. wil dat OM niet-ontvankelijk wordt verklaard

LIVE VIA TWITTERDEN BOSCH - Woensdag eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep veertien jaar gevangenisstraf tegen de 51-jarige Jos de G. Volgens het OM staat vast dat De G. in oktober 1995 de vijftienjarige scholiere Nicole van den Hurk uit Eindhoven heeft verkracht en gedood. Vandaag komen de advocaten van De G aan bod. Onze verslaggever is aanwezig bij deze zaak en twittert hier uitgebreid over. De uitspraak van het hof staat gepland op 9 oktober.

Van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. De zaak bleef lang onopgelost. In 2014 arresteerde de politie De G.

Schaamhaar

Een DNA-match wees hem als vermoedelijke dader in de zaak-Van den Hurk aan. Ook een schaamhaar op het lichaam van het slachtoffer wijst in zijn richting. De G. heeft altijd ontkend. De rechtbank veroordeelde hem in 2016, maar alleen voor de verkrachting. Voor doodslag vond de rechter het bewijs te onzeker. De G. kreeg vijf jaar cel, na een eis van veertien jaar. Zowel het OM als De G. tekende hoger beroep aan.

De nabestaanden van Nicole van den Hurk hebben woensdag tijdens de uitoefening van hun spreekrecht gezegd dat zij de tbs-maatregel willen voor De G., om de maatschappij tegen de man te beveiligen. De G. kreeg de maatregel in 2001 opgelegd, voor een andere verkrachting. Volgens het OM is tbs eisen in de zaak-Van den Hurk niet mogelijk, omdat niet is vast te stellen dat De G. in 1995 aan de stoornis leed die in de latere zaak is vastgesteld.

Ontkend

Een hogere celstraf dan de geëiste is evenmin mogelijk, omdat het OM (en de rechter) rekening moeten houden met straffen die De G. opgelegd heeft gekregen na 1995. Aan de hand van deze juridische rekensom komt het OM uit op veertien jaar.

Het OM hekelde de proceshouding van De G. Hij heeft na zijn arrestatie eerst anderhalf jaar gezwegen en vervolgens ontkend. Daarmee heeft hij de familie van Van den Hurk extra leed berokkend, meent het OM. ,,Zij willen weten: wat is er gebeurd? En waarom?" De opstelling van De G. maakt het bewijzen van zowel de verkrachting als de doodslag een stuk complexer. Toch is volgens het OM ieder scenario met een andere dader dan De G. volstrekt onaannemelijk.

 1. Ook concurrentie vol lof over de architecten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwekkend’
  PREMIUM

  Ook concurren­tie vol lof over de architec­ten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwek­kend’

  TILBURG - Het kost de Tilburgse architect Jacq de Brouwer geen moeite zijn lof voor de LocHal onder woorden te brengen. Het Brabants Dagblad vroeg hem om zijn oordeel. Aan superlatieven geen gebrek: ,,Dit is mega indrukwekkend. De hal is een overdekt stadsplein, een industriële kathedraal, een icoon in de stad. Met het station en de Polygonale Hal hoor de LocHal tot de Bella Donna’s in de Spoorzone.”
 2. Brabantse wilde meisje bij spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe agent over haar heen sprong’

  Brabantse wilde meisje bij spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe agent over haar heen sprong’

  BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”