Een vuurwerkbril
Volledig scherm
Een vuurwerkbril © ANP

Forse stijging aantal slachtoffers met oogletsel: ‘Een horrornacht’

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen tijdens de jaarwisseling achttien mensen binnen met oogletsel door vuurwerkongelukken. Tien letsels zijn dusdanig ernstig dat zij blijvend zijn, meldt het ziekenhuis.

Voor de patiënten betekent dit verminderd zicht of ogen die uiteindelijk volledig blind worden en wellicht zelfs moeten worden verwijderd. De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Het jongste slachtoffer is 14 jaar oud. Zes vuurwerkslachtoffers van de afgelopen nacht worden vandaag nog geopereerd.

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, was afgelopen nacht aan het werk en heeft de slachtoffers gezien. Hij spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een horrornacht. ,,We zien helaas een trendbreuk. Afgelopen jaren zagen we juist dat oogletsel rond Oud en Nieuw langzamerhand afnam. Dit heb ik in acht jaar niet meegemaakt.”

Het aantal slachtoffers dat afgelopen nacht bij het Oogziekenhuis is binnengekomen, ligt fors hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. Toen waren het er acht.  ,,Het is speculeren over de oorzaken voor de stijging, maar mogelijk speelt mee dat dit jaar meer vuurwerk is verkocht”, reageert een zegsman van het Oogziekenhuis. Verder noemt hij het goede weer, waardoor er mogelijk meer mensen op straat waren. Ook benoemt hij de mist als mogelijke oorzaak. ,,Mogelijk hadden mensen daardoor geen goed zicht op het vuurwerk.”

Landelijke cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers worden in de loop van deze week verwacht.