Volledig scherm
Impressie van De 80 van de Langstraat afgelopen zondag. © Beeld Werkt

Jezelf letterlijk doodlopen, kán dat?

De 80 van de LangstraatWAALWIJK - Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen legt uit wat er in ons lichaam gebeurt als we bijvoorbeeld tachtig kilometer lopen.

Doorlopen totdat je er letterlijk bij neervalt. Is dat wat er gebeurde met de 74-jarige Drunense man die zondag meteen na zijn deelname aan De 80 van de Langstraat een hartstilstand kreeg en overleed? Kán dat, jezelf doodlopen?

We vroegen het inspanningsfysioloog Adrie van Diemen. ,,Tja, het is een kwestie van op de signalen letten, jezelf in acht nemen. Als een bepaalde inspanning je meer moeite kost dan anders, moet je accepteren dat het vandaag niet lukt. Kan gewoon een koutje zijn dat je onder de leden hebt.”

Zitdoden 

Dat nu wordt gefocust op een sportieve prestatie die fout afliep, steekt Van Diemen. ,,Niemand heeft het over die honderden zitdoden. Mensen die alsmaar in die stoel achter de geraniums zitten, met als gevolg vervetting en hartkwalen. Bewegen is gezond, áls je maar naar je lichaam luistert.”

Ieder mens beschikt over een bepaalde hoeveelheid energie in zijn lijf. Snel beschikbare suikers, glycogeen, worden opgeslagen in de spieren en in de lever. Via de spijsvertering komen suikers in ons bloed.
,,Bij intensieve inspanning kun je daar een tot anderhalf uur mee vooruit. Wandelen is op zich zo intensief niet, maar als je 80 kilometer loopt ben je wel een tijdje bezig en verbrand je vetten. Dat gaat altijd in combinatie met suikers.”

Tandje terugschakelen 

Die suikers kunnen opraken. ,,En dan gaat het lichaam eiwitten méé verbranden. Dan verbrand je je spieren. Het hart is ook een spier. Die ben je dan feitelijk aan het opsouperen.” Ons lichaam kan veel hebben, past zich doorgaans goed aan. ,,Maar bij een ouder lichaam gaat de rek er wat uit. Zo kan het steeds minder zuurstof opnemen, nodig om suikers en eiwitten te verbranden om dus energie vrij te maken. Ouderen zullen vaker een tandje terug moeten schakelen.” Wel bewegen, maar met verstand.