Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Activisten die stal binnendringen zorgen niet voor gevaar omgeving, maar wel voor gevaar voor de varkens

BOXTEL - Normaal gesproken moet iedereen die een stal vol dieren binnengaat beschermende kleding dragen en onder meer zijn schoenen ontsmetten. Zo voorkomt een boer dat ziektes van buiten de stal naar binnen worden gebracht. Op dit moment is bijvoorbeeld de Afrikaanse varkenspest een groot gevaar. Die ziekte heerst al onder wilde zwijnen in België.

Zeker omdat activisten uit andere delen van de wereld de stal in Boxtel zijn binnengegaan, bestaat volgens andere boeren het risico dat de varkens in Boxtel ziek worden. Op beelden van de actievoerders zelf is te zien dat enkelen van hen hun schoenen ontsmetten voor ze binnendrongen. Ook dragen ze witte beschermende kleding. Maar hoe schoon zij echt zijn is niet te zeggen.

De Producenten Organisatie Varkens (POV) deelt de angst. ,,De kans dat de activisten een ziekte mee naar buiten nemen is te verwaarlozen. De Nederlandse varkensboeren staan er goed op’', zegt een woordvoerder. ,,Maar er zijn vooral zorgen dat ze ziektes mee naar binnen nemen. Varkens kunnen weldegelijk ziek worden.’’ 

Stress

Daarnaast is er grote kans dat varkens gestresst raken door de plotselinge aanwezigheid van activisten. Dat is sowieso al een risicofactor bij varkensboerderijen. 18 procent van het aantal varkens dat de afgelopen tijd vroegtijdig stierf, overleed aan hartfalen of stress, meldde Boerderij.nl vorig jaar.