Boerenorganisaties vragen minister om snelrecht voor activisten: ‘Pak dierextremisme harder aan’

DEN BOSCH - Druk dierextremisme de kop in door actievoerders die over de schreef gaan sneller en strenger aan te pakken. Dat eisen twee grote boerenorganisaties van landbouwminister Carola Schouten, naar aanleiding van de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel begin deze week. De organisaties hebben het idee dat de minister naar hen luistert.

Een lik-op-stuk beleid voor extremistische dierenactivisten, dat is wat de twee grote organisaties eisen na de gebeurtenissen in Boxtel. Daar drongen leden van internationale actiegroep Meat the Victims maandag binnen in stallen van varkensboer Van Sleuwen. 

De politie pakte uiteindelijk 76 actievoerders op en die moeten in augustus voor de rechter verschijnen. Dat kan én moet in het vervolg rapper door snelrecht toe te passen, vinden de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). In dat geval moeten verdachten binnen zeventien dagen voor de rechter staan. 

Volledig scherm
Actievoerders bij de boerderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters

Schade verhalen

In het gesprek dat de organisaties hadden met minister Schouten eisten ze ook dat het kabinet het mogelijk maakt om schade die boeren lijden bij dit soort protestacties op de daders te verhalen. ,,De overheid dient hiervoor garant te staan zodat noch de ondernemer, noch de sector hiermee wordt belast”, schrijven de organisaties in een verklaring. Daarin hameren ze er ook op dat de overheid de dreiging van dierextremisme serieus moet nemen. ,,Er moet meer prioriteit worden gegeven aan het monitoren, screenen en onderzoeken van deze groeperingen.” 

Linda Janssen, POV-voorzitter, heeft het idee dat de minister Schouten goed heeft geluisterd tijdens het gesprek. Met haar collega van LTO schuift ze binnenkort aan bij minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, om de problematiek verder te bespreken en tot concrete maatregelen te komen. Ondertussen doen de twee organisaties ook een beroep op hun achterban. De belangrijkste boodschap: speel geen eigen rechter en bel de politie bij vermoedens van illegale activiteiten door dierextremisten. ,,Boeren, dieren en de maatschappij zijn niet gebaat bij escalatie.” 

Provincie

De Brabantse fractie van Forum voor Democratie heeft in de provincie vragen gesteld over de bezetting van de boerderij in Boxtel. De partij wil weten weten welke acties het provinciebestuur gaat nemen om herhaling te voorkomen en wacht nog op antwoord.

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en iTunes, en mis geen enkel bulletin meer. 

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."