Amateurvoetbal in België: Cappellen - Vosselaar, met Brabanders Steven van de Vreede en Rick Mulder.
Volledig scherm
Amateurvoetbal in België: Cappellen - Vosselaar, met Brabanders Steven van de Vreede en Rick Mulder. © Pix4Profs / Joris Knapen

Geen amateurvoetbal meer in België: alle koplopers promoveren, hekkensluiters degraderen

Waar de KNVB in Nederland nog geen beslissing heeft genomen, heeft de Belgische KBVB vrijdag de knoop doorgehakt: het amateurvoetbalseizoen 2019-2020 is voorbij. Door de huidige coronacrisis zal er niet meer gevoetbald worden. De huidige stand wordt in de competities als eindstand gerekend.

Dat meldden Belgische media vrijdagmiddag. De Belgische voetbalbond spreekt van een ‘moeilijke, maar stilaan onvermijdelijke beslissing’. Kampioenen, promovendi en degradanten worden bepaald op basis van de stand op de ranglijst. Dat geldt ook voor het vrouwen- en jeugdvoetbal. 

Alle huidige lijstaanvoerders promoveren naar een hogere klasse, de hekkensluiters degraderen. Omdat er ook geen nacompetitie meer wordt gespeeld worden de overige promotieplekken ook verdeeld op basis van de ranglijst. Er kwam voor het bepalen van promovendi en degradanten wel wat rekenwerk aan te pas, aangezien niet iedere ploeg in een klasse evenveel wedstrijden had gespeeld. 

,,De gekozen formule voor het bepalen van de stijgers en de dalers heeft binnen het amateurvoetbal het breedste draagvlak, al besef ik goed genoeg dat dé ideale oplossing niet bestaat. Er zullen altijd clubs zijn die zich nu benadeeld gaan voelen. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen de beslissing aanvaardt en dat er geen reeks van juridische procedures zal volgen. Binnen de gegeven omstandigheden lijkt dit ons het beste compromis”, aldus Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen tegenover Het Laatste Nieuws