Volledig scherm
Het logo van de KNVB. © Soccrates/BSR Agency

KNVB start beloftencompetitie voor Blauw Geel’38, OJC Rosmalen, UDI’19 en andere topamateurs

Het is bij topamateurverenigingen het eeuwige probleem: jeugdige talenten die het gevoel hebben bij de eigen club geen echte kans te krijgen om door te breken en vertrekken vervolgens richting elders. Daar speelt de KNVB nu op in.

In sommige gevallen gaat het zover dat Brabantse topamateurs als JVC Cuijk en recent UNA niet meer in staat zijn een fatsoenlijk tweede team op de been te brengen. Zo startte tweedeklasser Marvilde vorig seizoen in de tweede voorronde van de KNVB-beker bij Te Werve met een complete basis die hun opleiding bij UNA genoten.

Om te proberen dit een halt toe te roepen organiseert de KNVB het komend seizoen een beloftencompetitie (start 8 oktober) voor teams van onder drieëntwintig jaar. Het wordt een voorloper op de onder 23-competitie die de voetbalbond komend seizoen landelijk gaat organiseren en waarbij waarschijnlijk ook BVO’s gaan instromen.

Initiatief

Initiatiefnemer voor de huidige Brabantse opzet is UNA-teammanager Willem Bakermans die hiervoor de voetbalbond en de deelnemende verenigingen benaderde: ,,We hebben komend seizoen het tweede elftal uit de reserve-hoofdklasse teruggetrokken en gaan met onder 23 jaar verder”, aldus een hoopvolle Bakermans. ,,Met de bedoeling dat de talenten wel aan ons verbonden blijven en bereid zijn om op hun kans te wachten.”

Het derde elftal van de geelzwarten wordt komend seizoen UNA-2 en gaat in de reserve derde klasse uitkomen. Zo ver zijn de overige deelnemers Gemert, Blauw Geel’38 (derde divisie), de hoofdklassers UDI’19, OJC Rosmalen, Nuenen en voormalig topamateur Geldrop (eerste klasse) nog niet. Aanvankelijk stonden De Treffers, OSS’20 en vv Dongen ook op de deelnemerslijst, maar die haakten om diverse redenen af.

Halve competitie

Er wordt onder de reglementen van de KNVB een halve competitie afgewerkt waarbij één keer in de maand op dinsdagavond wordt gespeeld. De spelers die aan deze reeks deelnemen mogen verder ook in de reguliere competitie blijven uitkomen.

Bakermans: ,,Wat gele en rode kaarten betreft blijven deze alleen in de beloftenreeks tellen. Uitslagen, wedstrijden en standen zijn allen in Sportlink zichtbaar. Voetballers zijn speelgerechtigd als ze op 1 januari 2019 nog niet de leeftijd van drieëntwintig jaar hebben bereikt en moeten minimaal vijftien jaar zijn.”

Twee – of drie oudere dispensatiespelers hoort tot de mogelijkheden en het aantal wissels per ploeg per wedstrijd bedraagt vijf. Doorlopend wisselen is niet toegestaan. Alle wedstrijden vallen onder het tuchtrecht van de nationale voetbalbond.