scheidsrechter, lijnrechter, voetbal, stockadr
Volledig scherm
scheidsrechter, lijnrechter, voetbal, stockadr © Thinkstock

KNVB zet streep door proef met nieuwe spelregels amateurs

UDEN/ZEIST - De KNVB zet een streep door de proef met nieuwe spelregels van een aantal voetbalclubs in de regio. Onder meer een team van FC De Rakt in Uden en twee teams RKSV Erp zouden in het bekertoernooi gaan spelen volgens nieuwe regels. Zo zou er geen buitenspel meer zijn, zou er 2 x 35 minuten gespeeld worden en werd de ingooi vervangen door een indribbel. 

Naast FC de Rakt 6 en twee elftallen van Erp zouden ook Boekel Sport, VOW, RKSV Schijndel, Avanti en Rhode meedoen aan de test die alleen in de eerste ronde van de bekercompetitie zou gelden. Maar de operationeel manager wedstrijdzaken van de KNVB in Zeist heeft de betreffende clubs nu laten weten dat het plan niet doorgaat. ,,De insteek voor het starten van de pilot was het organiseren van een volwaardige competitie in het seizoen 2019-2020 met 12 of 14 teams. Zo zouden we gedurende een langere periode het gedrag van de spelers – het effect op de scheidsrechters en de speltechnische aspecten kunnen monitoren. En dan konden we vervolgens conclusies trekken”, zegt Bram Groot, persvoorlichter van de KNVB.

Kleinschalig

Er was echter niet genoeg animo van clubs om mee te doen aan het project in de reguliere competitie. Daarna kwam het plan om de proef in het bekertoernooi te doen. Omdat daarin slechts 8 teams van 7 verenigingen mee zouden doen en de periode waarin ze spelen kort is, heeft de KNVB geconcludeerd dat deze pilot te kleinschalig is en derhalve niet representatief. ,,We willen als KNVB altijd in gesprek blijven met de clubs om te kijken wat de mogelijkheden zijn om alsnog, op een later tijdstip, invulling te geven aan de uitgangspunten van deze pilot”, aldus de KNVB.

Toon Kerkhof, voorzitter van RKSV Erp wil niet ingaan op het het stoppen van de pilot. Hij wil alleen kwijt dat de deelnemende verenigingen het besluit van de KNVB betreuren.