Volledig scherm
Voetbalwedstrijd SVSSS-VCB © Beeld Werkt

Wat staat er op het spel in de laatste twee duels? In het hol van de leeuw de titel pakken in de spannendste competitie

Derde klasse CHet Brabants Dagblad blikt vooruit op de laatste twee speelrondes in het amateurvoetbal. Wie kan nog kampioen worden? Welke ploeg gaat degraderen? Ditmaal in de derde klasse C.

De spannendste competitie van Nederland, dat was de derde klasse C volgens de KNVB. Van zeven kampioenskandidaten zijn er nog maar twee over: SVSSS en BVV. SVSSS kan zondag in het hol van de leeuw kampioen worden als het zelf wint bij VCB en BVV niet wint bij BMC, dat op papier nog een kans heeft op de derde periode. 

Mocht SVSSS zondag verliezen bij VCB, dan gaat BVV bij winst als koploper de slotdag in. De laatste wedstrijd van BVV dit seizoen is echter de Bossche derby tegen TGG. Zo staat er voor beide kampioenskandidaten nog een spectaculaire derby op het programma. SVSSS speelt op de slotdag tegen BMC, dat dan weet of het nog ergens om speelt.

FC Engelen en Nieuwkuijk hebben een periode en gaan de nacompetitie in om promotie. BVV en SVSSS gaan aan kop in de derde periode. Al is er een kans dat SVSSS niet om promotie gaat spelen dit seizoen. Dan moet het wel zelf tegen twee verliespartijen oplopen, BMC moet twee keer winnen en BVV moet op de slotdag winnen van TGG. Een gelijkspel en SVSSS doet in ieder geval mee om promotie, al zullen ze in Udenhout vooral gefocust zijn op de titel.

Zes degradatiekandidaten

Wie zich niet op de titel focussen maar op lijfsbehoud zijn RKDVC, SCG’18, Taxandria, Vlijmense Boys, VCB en Haarsteeg. Tussen nummer 9 RKDVC en hekkensluiter Haarsteeg zit twee speelrondes voor het einde slechts vijf punten verschil. 

RKDVC heeft 30 punten en speelt eerst tegen TGG, dat is uitgespeeld, om vervolgens op de slotdag tegen hekkensluiter Haarsteeg te spelen. SCG’18 heeft ook 30 punten en ontmoet in FC Engelen en Zwaluw VFC twee tegenstanders die al veilig zijn.

Taxandria heeft met 27 punten 1 punt voorsprong op de nacompetitiestreep. Voor de club uit Oisterwijk staat eerst de wedstrijd tegen Nieuwkuijk, dat al is uitgespeeld, op het programma terwijl de slotwedstrijd tegen VCB is. 

VCB heeft een punt minder dan Taxandria en speelt dus zondag tegen SVSSS om de aartsrivaal van de titel te houden. Ook heeft VCB met -17 het slechtste doelsaldo van de competitie.

Degradatiederby's

Daarom staat VCB onder Vlijmense Boys op de ranglijst. Vlijmense Boys heeft ook 26 punten, maar met -14 een iets beter doelsaldo, wat aan het einde van de rit nog een verschil kan maken tussen degraderen of niet. Vlijmense Boys speelt zondag eerst bij hekkensluiter Haarsteeg een echte degradatiekraker en derby om vervolgens tegen ODC te spelen, dat geen titelaspiraties meer heeft na het 3-2 verlies tegen BVV van zondag.

Hekkensluiter Haarsteeg, daar zullen ze wel even van hebben opgekeken bij de KNVB. De dorpsclub stond voor de winterstop nog een tijdje op de tweede plek, toen FC Engelen met een straatlengte voorstond en op weg leek naar de titel. 

Hoe anders ziet de wereld eruit met nog twee speelrondes te gaan. Engelen staat op elf punten van koploper SVSSS. Haarsteeg draagt de rode lantaarn en speelt nog spannende en belangrijke twee derby’s. Zondag is Vlijmense Boys de tegenstander en op de slotdag moet Haarsteeg naar Drunen om tegen RKDVC te spelen. Wie het wil mag het zeggen, maar op de derde klasse C is dit seizoen geen peil te trekken.