Volledig scherm
De nieuwbouw van Hart voor Deuteren in Den Bosch. © Marc Bolsius

Bossche ambities woningbouw lopen nogal uiteen

DEN BOSCH - Er is vrijwel geen enkele politieke partij in Den Bosch die ontkent dat er woningnood is en dat er de komende jaren in snel tempo voor verschillende inkomens- en bevolkingsgroepen gebouwd moet worden. Maar waar de ene partij de verantwoordelijk wethouder Roy Geers complimenteert met de voortvarendheid om dit en volgend jaar 850 tot 900 woningen te bouwen, zijn er ook partijen die vinden dat de ambitie veel hoger moet komen te liggen. 

Van de PvdA en Leefbaar ’s-Hertogenbosch mag de ambitie opgeschroefd worden naar 1100 woningen, voor D66 zelfs tot 1600. 

De discussie dinsdagavond in de commissie omgeving ging dan ook vooral tussen ambitie en realiteit. Want hoewel ook Steven Hommerson van D66 besefte dat het aantal van 1600 woningen hoog is, ‘mogen ambities ook hardop uitgesproken worden’. 

,,Wij zijn voor versnelling van het woningbouwprogramma, waarom moeten we zo lang wachten? Als de wethouder stelt dat er tot 2030 voldoende locaties zijn om te bouwen, kunnen we die locaties ook naar voren halen en eerder bebouwen’', aldus Hommerson. 

Quote

Wij zijn voor versnel­ling van het woningbouw­pro­gram­ma, waarom moeten we zo lang wachten?

Steven Hommerson, D66 Den Bosch

Hanneke Welten (VVD) was niet de enige die vraagtekens had bij het realiteitsgehalte van de D66-ambities. En wethouder Geers wilde zich niet eens vastpinnen op een aantal boven de met de corporaties afgesproken 900 woningen. ,,Ook wij willen de ambitie zo hoog mogelijk leggen, maar we weten niet hoe de markt zich gaat ontwikkelen. En dan bedoel ik de woningmarkt en de bouwbranche.’’

De wethouder wees er nog maar eens op dat volgend jaar nieuwe afspraken met de woningcorporaties en het Stedelijk Huurdersplatform worden gemaakt over het aantal te bouwen woningen na 2020. 

Vinnige woordenwisseling SP en wethouder

Aan het einde van de discussie ontstond nog even een vinnige woordenwisseling tussen Bram van Boven van de SP en de wethouder. Volgens Van Boven heeft Geers nagenoeg niets gedaan om de corporaties er van te overtuigen álle huurders een brief te schrijven over problemen met schimmel in de woning. De politiek had daar om gevraagd, maar de corporaties gaat die brieven niet schrijven omdat dit volgens Geers te duur zou zijn. 

,,En corporaties doen tegenwoordig de klachten niet meer telefonisch af, maar gaan op bezoek’', aldus Geers. Van Boven bitste dat ’u niet voor de huurders in Den Bosch opkomt’.  De wethouder vond dat een zeer ongepaste opmerking, maar voorzitter Olaf Thelissen kapte een mogelijke discussie abrupt af. 

 1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
  PREMIUM

  De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

  DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”
 2. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch