Volledig scherm
PREMIUM
Nieuwbouw in het Gasthuiskwartier, het voormalig GZG-terrein in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. © Olaf Smit

Het Gasthuiskwartier: De verleiding moet nog komen

DEN BOSCH - Internationaal vermaarde stedenbouwkundigen uit Antwerpen, Barcelona en Parijs mochten in de periode 2002-2007 hun licht laten schijnen over een uniek vijf hectare groot stukje in de Bossche binnenstad. Het Groot Ziekengasthuis ging plat en in die tijd reikten de meest innovatieve ideeën tot aan de Bossche hemel.  

Och die hemel, het GZG. Ooit een brouwsel van visie, lef en ambitie. De mogelijkheden konden niet op, van drijvende torens tot een stiltegebied, maar uiteindelijk stond er  in 2009 een robuust plan. Dat bestond uit zo’n 500 woningen, 5.000 vierkante meter werken, 14.000 vierkante meter detailhandel én nieuwbouw voor de stadsbibliotheek en stadsarchief. En wat zou het toch mooi zijn als De Bijenkorf als publiekstrekker in dat nieuwe stukje centrum een prominente plaats in zou nemen. Als, als , als. 

  1. Uniek kijkje op de steigers: historische vondsten bij de buren van Jeroen Bosch
    PREMIUM

    Uniek kijkje op de steigers: histori­sche vondsten bij de buren van Jeroen Bosch

    DEN BOSCH - Natuurlijk zat niemand te wachten op het instorten van het Pearle-pand op de Markt in Den Bosch. Maar voor bouwhistoricus Ronald Glaudemans en zijn collega’s was het een buitenkans om langdurig archeologisch speurwerk te verrichten. Want het pand stond naast de Kleine Winst waar Jeroen Bosch heeft gewoond en zou hebben geschilderd. Maandag kregen genodigden een uniek kijkje achter de steigerschermen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch