Volledig scherm
Lady Maya landt op de handschoen van een valkenier van de Beekse Bergen. © Facebook Sara van Dijk

Mensen kijken massaal omhoog: zie ik de Amerikaanse zeearend vliegen?

UPDATEHILVARENBEEK - Bij de Beekse Bergen zijn ze 'redelijk optimistisch' dat Lady Maya, de Amerikaanse zeearend die sinds dinsdag weg is, weer op zijn oude nest terugkeert. Volgens het safaripark is de vogel voor het laatst boven Goirle en Tilburg gezien.

,,Hij is zo groot dat hij wel gezien móet worden", zegt Klaas-Jan Leinenga, manager educatie van het safaripark in Hilvarenbeek. ,,We hebben al veel meldingen binnengekregen. Zo is hij in Oisterwijk, Tilburg, Udenhout en Dongen waargenomen zijn. Niet alleen het grote publiek, maar ook valkeniers en roofvogelliefhebbers zijn op zoek."

Lady Maya heeft een zendertje bij zich dat telemetriesignalen uitzendt. ,,Maar het laatste signaal was donderdagavond erg zwak. Mogelijk is het zendertje beschadigd of raakt de batterij op."

Leinenga denkt dat Lady Maya het nog wel even volhoudt in de vrije natuur. ,,Onze verzorgers hebben hem hoog in gewicht gehouden. Bovendien is hij dinsdag aan het eind van de roofvogelshow ervandoor gegaan. Hij had toen al de nodige kuikentjes op. In de vrije natuur moet hij ook een duif of konijn kunnen vangen."

Leinenga denkt niet, zoals valkenier Carel van Oirschot veronderstelt, dat Lady Maya dinsdag na een ruzie met meeuwen hoog in de lucht door bouwwerkzaamheden voor het Safari Resort gedesoriënteerd is geraakt. ,,Dat werk is al twee jaar aan de gang. En Lady Maya vliegt er elke dag boven. Ik denk dat hij door pestende en plagende meeuwen zover is afgedreven dat hij de weg niet terug heeft weten te vinden."

Meldingen

Ook via de sociale media meldden zich gisteren verschillende mensen die menen het imposante vrouwtje gezien te hebben. Tommy uit Goirle acht de kans 'enorm groot' dat hij Lady Maya donderdagochtend langs het fietspad Bels Lijntje in Tilburg, ter hoogte van De Blaak, heeft gezien: 'As je 'm aan blijft kijken, terwijl je er langs fietst, doet hij alsof hij op je af gaat vliegen, vleugels spreiden en dan een soort schijnbeweging maken.'

Volgens de Beekse Bergen zelf is ze gezien boven de Reeshof, Tilburgs grootste uitbreidingswijk, maar hij zou ook boven de Loonse en Drunense Duinen zijn waargenomen. Irene Sneijders zegt Lady Maya dinsdag, op de eerste dag van zijn verdwijnen, al gezien te hebben: langs de Goirlesedijk tussen Hilvarenbeek en Goirle. Ze belde de Beekse Bergen, maar stuitte daar op de voice mail. 

De zeearend die boven Zaltbommel werd waargenomen, is volgens de Beekse Bergen een andere vogel.

Volgens valkenier Carel van Oirschot, die elf jaar lang met Lady Maya op de Beekse Bergen samenwerkte, gaat het om een 'lieve, schrikachtige vogel' waar mensen niets van te duchten hebben. Toch maken sommigen zich zorgen, met name over hun hondjes.

De meeste dierenliefhebbers maken zich juist zorgen om Lady Maya zelf. Henri Moeskops denkt niet dat de gedomesticeerde vogel zelf in staat is een muis te verschalken. Hij is ook bang dat Lady Maya ergens verstrikt raakt.

De Beekse Bergen wordt door velen succes gewenst bij het opsporen van hun icoon, die dinsdag tijdens een roofvogelshow weg wiekte na lastig te zijn gevallen door een groep meeuwen. Mogelijk is ze daarna, honderden meters hoog in de lucht, gedesoriënteerd geraakt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.