Volledig scherm
Voormalige Schalm (links) en basisschool Rennevoirt (rechts) © Rudolf Robben

Oude Schalm wordt kindcentrum met mogelijke theaterzaal

BERKEL-ENSCHOT - Nadat vorige week bleek dat het oude pand van cultureel centrum De Schalm in Berkel-Enschot niet verkocht werd, heeft de gemeente met scholenorganisatie Tangent afspraken gemaakt om het pand te verbouwen tot school annex kindcentrum.

Eerder moesten de basisscholen Rennevoirt en Caecilia in Berkel-Enschot vanwege ruimtegebrek een toelatingsbeleid instellen voor nieuwe leerlingen. Met de nieuwe afspraken is dat voor nu niet nodig, vertelt Toon Godefrooij, lid van het College van Bestuur van onderwijsorganisatie Tangent. ,,Vorige week hebben we met wethouder Hendrickx een gesprek gehad over de problemen in Berkel-Enschot. Er is erkend dat er extra vierkante meters voor basisonderwijs moeten komen. De gemeente heeft toegezegd hier op korte termijn voor te zorgen. Eerst met tijdelijke voorzieningen en later structureel." Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar het pand van de voormalige Schalm omdat de problemen bij de naastgelegen Rennevoirt-school het meest nijpend zijn. De gemeente is weliswaar eigenaar van de Schalm, maar zal in gesprek moeten met Heijmans (die het recht tot koop heeft) en het bestemmingsplan moeten wijzigen. Godefrooij: ,,Het is een locatie die past in onze visie. We willen niet alleen een schoolgebouw realiseren, maar ook andere partijen onderdak bieden zoals kinderopvang. We willen een kindcentrum met van 7 tot 7 voorzieningen."

Concreet betekent de toezegging dat er door Tangent gekeken zal worden waar nog ruimte te winnen valt binnen de bestaande schoolgebouwen en dat de gemeente tijdelijke voorzieningen zal plaatsen. ,,Dat kan alleen als we uitzicht hebben op verbetering." De definitieve verbetering verwacht Godefrooij over zo'n twee jaar: ,,Er moeten eerst inrichtingsplannen komen. Ons doel is huisvesting voor leerlingen. Daarnaast willen we bezien of en hoe we het pand ook voor andere gebruikers geschikt kunnen maken. Dat de gymzaal mogelijk dienst kan doen als theaterzaal is een optie, maar op dit moment is dat niet meer dan een optie die nader onderzocht moet worden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.