Volledig scherm
© REUTERS

Besmette eieren duiken op in meer dan tien landen

updateIn een pakhuis in het westen van Roemenië is een ton fipronil-eigeel aangetroffen. De eieren zijn afkomstig uit Duitsland, meldt AFP. Ook in Oostenrijk, Slowakije en Denemarken zijn besmette eieren opgedoken.

Volgens Roemeense autoriteiten is het eigeel niet in de verkoop gekomen. Het zal worden verbrand. Pluimveebedrijven in Roemenië zullen regelmatig worden gecontroleerd, meldt de overheid.

In totaal zijn de besmette eieren in meer dan tien landen aangetroffen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Zweden. Dat is niet verwonderlijk, aangezien Nederland volop eieren exporteert.

In Oostenrijk hebben twee groothandels volgens de nationale toezichthouder honderden kilo's uit Nederland afkomstige eieren verkocht in het hele land. De producten worden uit voorzorg weer teruggehaald. In Denemarken gaat het om eieren die gekookt en gepeld zijn verkocht aan onder meer cafetaria's, aldus BBC News. Hoewel de nationale waakhond oproept vooral kalm te blijven, worden de eieren wel teruggeroepen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijst met eicodes van bedrijven waar eieren met fipronil zijn gevonden, vanavond een nieuwe update gegeven. Er zijn elf bedrijven en verschillende stalnummers toegevoegd. Eén bedrijf is geschrapt. De lijst wordt doorlopend bijgewerkt. 

Arrestaties in Nederland

In Nederland werden vandaag nog twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend aangehouden in het kader van het strafrechtelijke onderzoek naar de affaire. Daarnaast vonden meerdere huiszoekingen plaats, onder meer in woningen van de twee bestuurders.