Volledig scherm
Bij een bedrijf in Lunteren wordt in opdracht van de NVWA verdacht materiaal op transport gezet. © ANP

Brabander Nick Hermens claimt onschuld in eierschandaal: 'Ik ben tipgever NVWA'

Brabander Nick H. (28) uit Mill is de derde man die wordt verdacht van handel van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil via zijn bedrijf Pro-farma. H. beweert echter tegen EenVandaag de NVWA eind vorig jaar te hebben getipt over de levering van fipronil door Poultry Vision aan het Barneveldse bedrijf Chickfriend.

De twee bestuurders van Chickfriend werden gisteren al aangehouden. Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of toepassing van het middel fipronil in kippenstallen. Daarnaast worden ze verdacht van het bezitten van een verboden middel.

Nick H., de derde verdachte, zou 
een ex-compagnon zijn van de Belg Patrick R. die door de Belgische justitie met zijn bedrijf Poultry Vision ook als verdachte wordt gezien. H. beweert dat hij de samenwerking met R. verbrak, omdat hij het vermoeden had dat de Belg illegale middelen gebruikte. In e-mails zou later blijken dat dit voorgevoel terecht was. 

,,Nadat we onze samenwerking hadden verbroken had ik nog toegang tot zijn oude e-mailaccount. Daarin kwamen e-mails binnen van de Roemeense fabrikant over de levering van fipronil", aldus H. tegen EenVandaag.

Door de mails kwam H. erachter dat R. fipronil verkocht aan het Barneveldse bedrijf Chickfriend. Vervolgens zou hij de NVWA eind vorig jaar hebben getipt over de situatie. ,,Die anonieme tipgever, dat ben ik", aldus H., die woedend is op de dienst doordat er niks met zijn tip is gedaan.

Ontluizing

Bedrijf Chickfriend presenteerde het 'wondermiddel' tegen bloedluizen in maart van dit jaar. In hoog tempo bespoten ze honderden bedrijven in Nederland en het buitenland. In België gingen tientallen kippenboeren met Chickfriend in zee. Nadat in Belgische eieren de giftige stof fipronil werd aangetroffen, startte de NVWA met het nemen van monsters bij Nederlandse pluimveebedrijven die hetzelfde ontluizingsmiddel hadden gebruikt. Al snel kwam de zaak aan het rollen en bleek dat het om honderden bedrijven ging.

  1. Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'

    Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'

    De Nederlandse regering ging er wel degelijk van uit dat er doden zouden vallen bij de treinkaping in 1977. Het proces over de bevrijdingsactie bij De Punt is dan ook een schijnvertoning, zeggen twee oud-mariniers in de Volkskrant. Ze spreken nu voor het eerst en stellen in het interview vast: 'Ons is maandenlang gevraagd om onze kop te houden. Maar hier stopt het.' Advocaat Liesbeth Zegveld en woordvoerder Marco Papilaja van nabestaanden van de treinkapers reageren op de uitingen van de oud-mariniers. Lees het hele artikel hier.