Volledig scherm
© AFP

'Chickfriend had ook Duitse klanten'

UpdateZeker vier Duitse pluimveebedrijven werkten samen met het Nederlandse bedrijf Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren. Volgens de Duitse krant Der Spiegel leidde het reinigingsbedrijf de kippenboeren waarschijnlijk met vervalste documenten om de tuin. Ook in Spanje zijn besmette eieren opgedoken.

In de productbeschrijving van het door Chickfriend gebruikte desinfectiemiddel 'Dega-16' lazen de Duitse klanten niets over het verboden bestanddeel fipronil. Ook zou het middel 'Dega-16' nooit door de autoriteiten zijn goedgekeurd.

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws werden in het Spaanse Baskenland 20 ton besmette eieren gevonden die afkomstig zijn uit Frankrijk. De eieren worden vernietigd en zijn volgens het Spaanse ministerie van Gezondheid nooit in de handel geraakt.

In Nederland zijn twee bestuurders van Chickfriend opgepakt voor betrokkenheid bij het schandaal. Het bedrijf zou fipronil hebben toegepast om luizen te bestrijden in de stallen van zo'n 150 Nederlandse pluimveebedrijven. De giftige stof kwam in miljoenen eieren terecht, waardoor in zeker vijftien EU-landen eieren uit de schappen moesten worden gehaald.