Volledig scherm
Foto ter illustratie. © BELGA

Duits agentschap had eind juli al info over hoge fipronilwaarden in Belgische eieren

'Ministers, leg dit eens uit?' Met die pertinente vraag deelt viroloog Marc Van Ranst op Facebook een document van het Duitse voedselagentschap waaruit blijkt dat het eind juli al op de hoogte was van fipronil in Belgische eieren. 

In het document worden fipronilconcentraties van 1,2 milligram per kilo gemeld. Dat cijfer ligt hoger dan wat het Belgische voedselagentschap FAVV tot nu toe bekendmaakte, ook na de correctie die het agentschap moest doorvoeren na een tegenexpertise.

Het Bundesinstitut für Risikibewertung stelt in een document van 30 juli dat 'de momenteel beschikbare testresultaten schommelen tussen 0,0031 tot 1,2 milligram per kilo in kippeneieren en tussen 0,0015 en 0,0156 milligram per kilo in kippenvlees'.

Verklaring

Volledig scherm
Viroloog Marc Van Ranst. © BELGA

'Waarom mocht onze bevolking dat niet weten?' en 'waarom zijn deze cijfers anders (en hoger) dan de cijfers die het FAVV in België in een persbericht vermeldt?', vraagt Van Ranst zich af. Hij eist dan ook een verklaring van de ministers van Volksgezondheid (Maggie De Block) en van Landbouw (Denis Ducarme). Zij geven samen met de topman van het FAVV Herman Diricks vanmiddag uitleg in de Kamer.

Meer dan een week kreeg de bevolking te horen dat de opgemeten waarden van de verboden bloedluizenverdelger fipronil tot tien keer onder de Europese norm lagen. Gisteren bleek echter uit een tegenexpertise dat bij één van de 86 geblokkeerde bedrijven de drempel wel degelijk is overschreden. In de eerste testen was sprake van 0,076 milligram fipronil per kilo eieren, bij een nieuwe test in een ander laboratorium werd in datzelfde staal 0,92 milligram per kilo aangetroffen: twaalf keer meer. De Europese norm die het FAVV hanteert, bedraagt 0,72 milligram per kilo.

Paniek

,,Geen wonder dat België in paniek raakt'', stelt het gezaghebbende Politico onder de titel. ,,Een groeiend gezondheidsschandaal rond een giftig insecticide in eieren brengt de politieke crisis van 1999 in herinnering, die toen de regering liet vallen'', stelt het platform. ,,Woensdag wordt een spoedzitting gehouden met ministers in het parlement, waar moet blijken of het voedselagentschap dat bijna 20 jaar geleden in het leven werd geroepen om een herhaling van de dioxinecrisis te vermijden, nog betrouwbaar is''.

Met de cijfers die Van Ranst vandaag aanhaalt, lijkt dat vertrouwen weer een deuk te krijgen.

Marc Van Ranst

Ministers, leg dit graag eens uit? Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung had eind juli informatie over fipronil in onze Belgische eieren, en daar wordt melding gemaakt van...