Volledig scherm
Een ei. Er worden mogelijk al een jaar lang eieren aan de consument aangeboden die te veel fipronil bevatten. © ANP

Eiersector wil fipronilschade op NVWA verhalen

Kippenboeren willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden door het eierschandaal.

Die schade loopt in de miljoenen. Niet alleen doordat tientallen kippenbedrijven voorlopig op slot blijven, miljoenen eieren worden vernietigd en kippen geruimd. Ook de export loopt harde klappen op. Gisteren bleek dat Aldi in Duitsland alle eieren uit voorzorg uit de schappen heeft gehaald.

,,Het gebrekkige optreden van de NVWA heeft het probleem veel en veel groter gemaakt dan nodig was geweest'', zegt Hugo Bens van de pluimveehoudersvakgroep van LTO. De inspectie heeft volgens de kippenboeren veel te laat ingegrepen. Op 19 juni is de NVWA al door België getipt over Chickfriend. Het Barneveldse bedrijf heeft daarna nog enkele weken bloedluisbehandelingen uitgevoerd in zeker twintig kippenstallen. Chickfriend zou daarbij de verboden insecticide fipronil hebben gebruikt. Die zit nu in eieren. Vervolgens duurde het nog weken voor duidelijk was welke bedrijven zijn besmet.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© ANP

Verwarring

De boeren verwijten de NVWA ook de verwarring die deze week ontstond over de veiligheid van eieren. In Nieuwsuur zei de plaatsvervangend topman dinsdagavond dat mensen beter even geen eitje konden eten. De volgende ochtend kwam de voedselwaakhond daarop terug. Bens: ,,Maar als de hoogste voedselautoriteit zoiets zegt, is het kwaad natuurlijk al geschied. Zeker in Duitsland, waar autoriteiten hoog aangeschreven staan.'' Meer dan de helft van de ruim 10 miljard eieren die Nederland per jaar produceert, gaan naar Duitsland. Donderdag haalde supermarktketen Rewe alle Nederlandse eieren al uit de schappen.

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
© ANP

De supermarkten stellen hun eierleveranciers aansprakelijk voor de schade. De terugroepactie kost de supers volgens brancheorganisatie CBL miljoenen euro's. Bens: ,,De eierhandelaren leggen de claims vervolgens bij ons neer, en de boer gaat eraan onderdoor. Want wij kunnen ChickFriend wel aansprakelijk stellen, maar van die kale kip valt niks te plukken.''

Compenseren

Het kabinet maakte gisteravond bekend toch te kijken naar maatregelen om de schade van boeren te compenseren. Eerder deed het de financiële problemen als gevolg van het fipronilschandaal nog afdeed als ‘ondernemersrisico’. ,,Heel veel pluimveehouders zijn getroffen terwijl ze onschuldig zijn geweest'', zei staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken). ,,Het is voor hen een ongelooflijk harde klap. En ze hadden dit jaar ook al vogelgriep gehad.''

Bij Univé en Achmea hebben zich tientallen boeren gemeld. De rechtsbijstandsverzekeraars kunnen nog niet zeggen of ze naar de rechter stappen. Als het tot een rechtszaak komt, kan dat een slepende affaire worden die jaren kan duren.