Volledig scherm
Een schap met eieren in de supermarkt. © © Dijkstra b.v.

Kabinet: Wijdverspreid gebruik fipronil pas een maand bekend

Pas zo'n maand geleden, op 7 juli, is aan het licht gekomen hoe wijdverspreid het giftige fipronil is gebruikt bij kippenboeren. Dat staat in de tweede kabinetsbrief over de eiercrisis die vanmiddag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De omvang van het probleem bleek uit de in beslag genomen administratie van pluimveeservicebedrijf Chickfriend.

De brief van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) en minister Schippers (Volksgezondheid) benadrukt dat Fipronil vervolgens pas daadwerkelijk in eieren is aangetroffen in monsters van 19 juli, afgenomen bij kippenhouders. Dit is een verboden stof in de productieketen van dit voedsel. 

Er werd ook niet standaard op gecontroleerd. ,,Overigens maakt fipronil net als vele andere stoffen geen deel uit van het Nationaal Plan Residuen", schrijven de bewindslieden. In dit plan, dat jaarlijks wordt opgesteld en uitgevoerd, wordt bepaald welke set stoffen wordt gemeten bij steekproeven.

In de gaten houden

Inmiddels kijkt de NVWA of het wél mogelijk is in de toekomst ook selectief de aanwezigheid van stoffen als fipronil in de gaten te houden, 'rekening houdend met de beschikbare laboratoriumcapaciteit'.

Gisteren ontstond grote verbijstering bij Kamerleden toen bleek dat het kabinet in een eerdere brief, die vorige week uitging over de eiercrisis, naliet te melden dat er in november al een signaal lag over gebruik van de giftige stof fipronil. Verschillende partijen, waaronder regeringspartij VVD, vroegen de bewindslieden om opheldering over de gang van zaken.

Extra prioriteit

Nu ligt er dus deze brief. Daarin staat dat de anonieme tip uit november niet in de kabinetsbrief van 3 augustus was opgenomen, omdat die onderdeel uitmaakt van het strafrechtelijk onderzoek door justitie. 

Verder blijkt dat het onderzoek van de NVWA pas extra prioriteit kreeg toen op 19 juni het signaal uit België binnen kwam over fipronil in eieren. De reden: er was ineens een relatie met voedselveiligheid aangetoond. ,,We hebben het aantreffen van fipronil in de voedselketen als vertrekpunt gezien", aldus Van Dam en Schippers.

Het is nog niet duidelijk of de Tweede Kamer terugkomt van reces voor een spoeddebat over de eiercrisis. Enkele oppositiepartijen, waaronder de Partij voor de Dieren, willen dat graag. Het CDA heeft altijd gezegd pas te willen denken over een Kamerdebat als er een nieuwe brief zou zijn vanuit het kabinet.