Volledig scherm
Foto ter illustratie © belga

Mathijs IJ. uit Nederhemert en collega van Chickfriend opgepakt, ook huiszoeking in Uden

NEDERHEMERT - Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierschandaal. Het gaat om Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert en zijn collega Martin van de B. (31). De twee zijn opgepakt door de inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM).

De twee opgepakte bestuurders worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

Er is donderdag huiszoeking gedaan in de woningen van IJ. en Van de B. in Nederhemert en Barneveld. Ook op zes andere locaties viel de NVWA met het OM binnen. Dat was onder andere in de omgeving van Uden, Bergen op Zoom en Ede. De man in de buurt van Uden was in juli ook al onderwerp van het onderzoek. Hij wordt verdacht van handel in fipronil. Op 24 juli is bij hem huiszoeking gedaan en op 31 juli is hij verhoord als verdachte. 

In beslag genomen

Verder zijn er in België ook huiszoekingen geweest. Daarbij is de directeur van Poultry-Vision opgepakt, het bedrijf dat fipronil mogelijk leverde. Er zijn behalve administratie ook auto's, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen. 

Het Barneveldse bedrijf wordt gezien als de veroorzaker van het gifschandaal. Meer dan 150 pluimveebedrijven maakten gebruik van het giftige ontluizingsmiddel fipronil. Miljoenen eieren zijn preventief uit de schappen gehaald bij de supermarkten en vernietigd. 

'Wondermiddel'

Chickfriend presenteerde het 'wondermiddel' tegen bloedluizen in maart van dit jaar. In hoog tempo bespoot het honderden bedrijven in Nederland en het buitenland. In België gingen tientallen kippenboeren met Chickfriend in zee. Nadat in Belgische eieren de giftige stof fipronil werd aangetroffen, startte de NVWA met het nemen van monsters bij Nederlandse pluimveebedrijven die hetzelfde ontluizingsmiddel hadden gebruikt. Al snel kwam de zaak aan het rollen en bleek dat het om honderden bedrijven ging. 

  1. Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'

    Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'

    De Nederlandse regering ging er wel degelijk van uit dat er doden zouden vallen bij de treinkaping in 1977. Het proces over de bevrijdingsactie bij De Punt is dan ook een schijnvertoning, zeggen twee oud-mariniers in de Volkskrant. Ze spreken nu voor het eerst en stellen in het interview vast: 'Ons is maandenlang gevraagd om onze kop te houden. Maar hier stopt het.' Advocaat Liesbeth Zegveld en woordvoerder Marco Papilaja van nabestaanden van de treinkapers reageren op de uitingen van de oud-mariniers. Lees het hele artikel hier.