Volledig scherm
Eieren worden in een container gestort om te worden verwerkt bij Rendac tot biobrandstof. © ANP

Miljoenen gifeitjes worden groene stroom

De tientallen miljoenen eieren die zijn vervuild met het insecticide fipronil worden afgevoerd als chemisch afval. Destructiebedrijf Rendac maalt, mixt en droogt net zo lang tot de eitjes zijn veranderd in brandstof voor de opwekking van elektriciteit. Groene stroom welteverstaan, het is tenslotte puur biologisch materiaal.

Vrachtwagens vol gifeieren komen dagelijks aan bij Rendac in Son. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de verwerking van dierlijk afval afkomstig van de slacht en van dode dieren uit de bio-industrie. Ook honderdduizenden dode huisdieren die jaarlijks bij de dierenarts worden achtergelaten gaan naar het Brabantse destructiebedrijf. 

De productie van Rendac is niet voor mensen met een zwakke maag. Dagelijks worden 2,5 miljoen eieren vermengd met geruimde kippen (ook zo’n 160.000 stuks per dag) en ander dierlijk materiaal. ,,Het aanbod van vervuilde eieren is vele malen groter maar meer kunnen we in verband met onze processen niet aan’’, zegt Rendac-directeur Sjors Beerendonk. Te veel eieren maakt het proces te nat.

Rendac brengt de dierlijke mix onder druk en steriliseert het. Daarna wordt het gedroogd en gescheiden in dierlijk vet en dierlijk meel. Volgens Beerendonk blijft er van het gif niets over. Het meel is in trek bij de cementindustrie. Het vet bij de energieproducenten van groene stroom. Rendac zegt dat er voldoende biobrandstof wordt geproduceerd om 50.000 gezinnen van energie te voorzien.

De destructie van de gifeieren is niet gratis. Verwerken van 1 ei kost de boeren 1 cent. Een kip laten verwerken tot biobrandstof kost inclusief ruimen 60 cent. Een gemiddelde eierboer heeft zo’n 40.000 leghennen en zit met een voorraad van soms wel 1 miljoen gifeieren. Afvoeren van de vergaste kippen en de voor niets gelegde eieren kost een boer dan zo’n 35.000 euro.

  1. Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'

    Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'

    De Nederlandse regering ging er wel degelijk van uit dat er doden zouden vallen bij de treinkaping in 1977. Het proces over de bevrijdingsactie bij De Punt is dan ook een schijnvertoning, zeggen twee oud-mariniers in de Volkskrant. Ze spreken nu voor het eerst en stellen in het interview vast: 'Ons is maandenlang gevraagd om onze kop te houden. Maar hier stopt het.' Advocaat Liesbeth Zegveld en woordvoerder Marco Papilaja van nabestaanden van de treinkapers reageren op de uitingen van de oud-mariniers. Lees het hele artikel hier.