Volledig scherm
Er worden waarschijnlijk miljoenen kippen geruimd vanwege de fipronil-rel. © ANP

Mogelijk miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd

Landbouworganisatie LTO Nederland schat in dat de komende tijd een tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden uit de ruim 150 getroffen eierbedrijven.

Volledig scherm
Veel eieren zijn al vernietigd. © ANP

Een woordvoerder van de brancheorganisatie zei vandaag dat er tot nu toe ,,enkele honderdduizenden'' kippen geruimd zijn. ,,Het merendeel van deze kippen zou vanwege hun leeftijd naar de slacht gaan, maar moet vanwege de besmetting nu vernietigd worden'', aldus de zegsman. Kippen worden gemiddeld tussen de 18 tot 24 maanden voor het leggen van eieren ingezet.

Hoeveel kippen uiteindelijk in totaal geruimd worden, hangt volgens de LTO voor een groot deel af van de eierbedrijven zelf. ,,Het is zeer goed mogelijk om jonge kippen te sparen door de ruimtes goed schoon te maken. De kippen zijn dan snel fipronil vrij en hoeven dan niet geruimd te worden'', aldus de woordvoerder.

Lijst

Het aantal besmette bedrijven ligt volgens de laatste gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA op 152. Zaterdag werden nog eens veertien bedrijven toegevoegd. Eieren van die bedrijven staan inmiddels op een lijst op de website van de NVWA.

Alle Nederlandse supermarkten zouden vrijdag de besmette eieren uit de schappen hebben gehaald, maar door die nieuwe ontwikkeling lagen er dus toch nog eieren met een te hoog gehalte van de schadelijke stof in de winkel. De NVWA onderzocht 181 bedrijven die gebruik hadden gemaakt van het anti-luizenmiddel van het Barneveldse bedrijf Chickfrend. 

Geen acuut gevaar

Volgens twee toxicologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) levert het eten van eieren die de giftige stof fipronil bevatten geen acute gezondheidseffecten op. Over mogelijke gevolgen die op langere termijn optreden door het eten van de besmette eieren is volgens hen nu nog niets met zekerheid te zeggen. ,,We missen een stuk informatie over de blootstelling. De vraag is hoe lang de eieren met fipronil al op de markt zijn en hoeveel fipronil daar in heeft gezeten'', legden toxicologen Janine Ezendam en Jacqueline van Engelen uit.

Maar wat korte termijneffecten betreft, is er geen reden tot zorg, zeggen ze. De hoeveelheden fipronil die via bestrijdingsmiddelen in eieren terecht zijn gekomen, zijn daarvoor te laag. De dosis fipronil die in de onderzochte eieren zit, is weliswaar licht boven de grens die in de EU geldt als veilig bij kortdurende blootstelling, maar de deskundigen wijzen erop dat de marge groot is.