Volledig scherm
© Dijkstra bv

Net rond eigifbende, met handelaar uit omgeving Uden, sluit zich

Het eierschandaal breidt zich verder uit. In een gezamenlijke actie deden de recherches van Nederland en België gisteren op 19 plaatsen huiszoeking. De eigenaren van Chickfriend zitten vast.

Gisteren bleek dat in het Verenigd Koninkrijk 700.000 eieren van met fipronil besmette Nederlandse boeren zijn verspreid. In een pakhuis in Roemenië is een ton fipronil-eigeel aangetroffen. De eieren komen uit Duitsland.

Fipronilbende

In België spreekt men al van een fipronilbende. Nederland gaat nog niet zover, maar de bloedluisbestrijders die met hun bedrijfje Chickfriend de eiersector op stelten zetten, zijn wel gearresteerd. Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert zitten in elk geval tot maandag vast. Toen de Stentor op 22 juli onthulde dat het verboden middel fipronil in kippenstallen was gebruikt, bevestigde Van de B. dat Chickfriend op slot was gegooid door de NVWA. Hij zei er 'verrast' over te zijn.

Poultry-Vision

Er is nog derde verdachte Nederlander in beeld: een handelaar uit Uden die fipronil zou hebben gekocht van het Belgische Poultry-Vision. Dat bedrijf lijkt de bron van het schandaal dat Europa in zijn greep houdt. Eerder is er 6.000 liter fipronil gevonden.

In België heeft justitie 15 personen en 10 bedrijven op de korrel. Justitie verdenkt ze van het vormen van een criminele organisatie, illegaal verhandelen van diergeneesmiddelen en overtreding van de Europese levensmiddelenwetgeving. Tijdens de huiszoekingen zijn gisteren administratie, huizen, auto's en banktegoeden in beslag genomen. Naast het gebruik van een verboden insecticide worden de drie Nederlanders verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid.  

Oss, Uden e.o.