Volledig scherm
De eiersector verkeert in een crisis. © ANP

Oppositie België wil spoedberaad over eieren

De Vlaamse oppositiepartijen Groen en Sp.a willen de federale regering in een spoedzitting aan de tand voelen over de wijze waarop de autoriteiten de crisis over de besmette eieren aanpakken. 57 pluimveebedrijven in België worden onderzocht op de mogelijke besmetting.

De linkse oppositiepartijen eisen onder meer dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) duidelijkheid geeft over het aantal besmette eieren dat in België is verkocht en geconsumeerd.

Fractieleider Kristof Calvo van Groen liet vandaag weten dat de communicatie van het FAVV over de met fipronil besmette eieren tot dusver gebrekkig was. Verder vindt Groen het onacceptabel dat het FAVV al in juni op de hoogte was van een Belgisch pluimveebedrijf dat mogelijk door een fipronil-besmetting was getroffen, maar dat het agentschap dit nog wekenlang stilhield. 

Verdachte eieren

Pas op 20 juli lichtte het agentschap andere landen officieel in over de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren.'Verdachte' eieren zijn vernietigd en de handel van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven is geblokkeerd.

Ook de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt is ontstemd dat België zolang heeft gezwegen over de fipronil-affaire. Hij neemt morgen contact over de kwestie op met zijn Belgische ambtgenoot Denis Ducarme. Voor de consumptie van eieren is Duitsland voor een groot deel afhankelijk van de import uit onder meer België, Nederland en Polen.

57 bedrijven

Er worden in het land 57 pluimveebedrijven onderzocht op de mogelijke besmetting met fipronil. Minister van Landbouw Denis Ducarme noemde dat aantal vandaag.

Een deel van die bedrijven heeft zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat het middel met de verboden stof in talloze stallen heeft gespoten. De producten van die bedrijven worden nu geweerd van de markt om de consumenten te beschermen, aldus de bewindsman.

Binnen enkele dagen verwachten de Belgische autoriteiten de resultaten van het onderzoek naar de bedrijven binnen te hebben.

  1. ‘Politie arresteerde twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’
    video

    ‘Politie arresteer­de twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’

    Niet één maar twee zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo werden afgelopen donderdag in het Mexicaanse Culiacán aangehouden. Ivan Archivaldo Guzman (39) werd snel bevrijd door gewapende handlangers van het Sinaloakartel en gaf vervolgens het sein tot het genadeloze spoor van geweld dat uiteindelijk leidde tot de vrijlating van zijn halfbroer Ovidio (28). Dat meldt de New York Times op basis van bronnen.