Volledig scherm
Radiohead sluit Best Kept Secret 2017 af. © Nathan Reinds

VIDEO: Radiohead sluit Best Kept Secret in stilte af

Tien minuten voor aanvang is het een vreemde gewaarwording om over het terrein te lopen. Dezelfde kramen en barretjes die de afgelopen drie dagen onafgebroken druk en levendig geweest zijn, lijken ineens deel van een spookstad geworden. Vrijwel elke ziel op het festival trekt richting het hoofdpodium. Daar maakt Radiohead zijn opwachting voor de grande finale van Best Kept Secret.

De geroemde band opent met ‘Daydreaming’, gevolgd door ‘Desert Island Disk’. Tragere nummers die niet de iconische status van ander werk in hun discografie hebben. Het stevigere ‘Ful Stop’, dat ze als derde spelen, was wellicht logischer geweest. Maar Radiohead is geen band die uit is op logische crowdpleasers. Voor praatjes met het publiek is er geen ruimte. Gewoon de liedjes die ze spelen willen, voorzien van psychedelische, monochrome beeldcollages in de vorm van een gigantisch ovaal achter de band.

Wanneer de eerste tonen van hit ‘Exit Music (For A Film)’ klinken, gaat er een uitwaaierend “Sst!” rond door het publiek. Volstrekt overbodig, want het ijzingwekkende intro is geheel op eigen kracht in staat het keuvelende publiek tot stilte te manen. Ook nummers als ‘Pyramid Song’ en ‘Idioteque' worden met open armen ontvangen door het publiek, dat hen twee uur lang alle aandacht geeft.

Des te vreemder dat frontman Thom Yorke om een goede 5 minuten na middernacht met een kortaf “See ya” aan het publiek meedeelt dat het optreden zijn definitieve einde bereikt heeft. De tweeënhalf waar van tevoren zo hoog over opgegeven werd en die ook in het programmaboekje staat wordt dus niet gehaald, ook al was het nog altijd een concert van aanzienlijke lengte.

Een sterk concert ook, maar niet een waarin er een band opgebouwd werd met het publiek zoals de afsluiters op de andere dagen deden. De legendarische status van Radiohead blijkt nog altijd verdiend, maar het voelt allemaal wel wat kil en abrupt eindigend aan.