Volledig scherm
Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van Haaren © Johan van Grinsven

Wethouders Haaren krijgen ‘tikje’ van raad

HAAREN - Een motie van wantrouwen vond fractievoorzitter Johan van den Brand van Samenwerking'95 niet in het belang van Haaren. En dus diende hij een motie van afkeuring in. Deze kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad. 

Het bleef dus bij een ‘tikje‘ van de gemeenteraad. De coalitiepartijen Progressief'96 en CDA bleven vierkant achter hun wethouders staan. Hierdoor kreeg de motie van afkeuring van de oppositiepartijen Samenwerking en VVD onvoldoende steun: zes voor, acht tegen. 

Indirect keurden de coalitiepartijen de handelwijze van hun wethouders dus goed. De vier wethouders zegden dinsdag het vertrouwen in burgemeester Jeannette Zwanenburg op, waarna zij zich ziek meldde. ,,Dit is een heel, heel, heel vervelende situatie", zei Johan van den Brand. 

Quote

Dit is een heel, heel, heel vervelende situatie

Johan van den Brand , Samenwerking ‘95

Hij vond het ook zeer kwalijk dat de burgemeester niet meer met haar entreepasje het gemeentehuis binnen kon. En niet meer bij haar mailaccount van de gemeente kon. Wethouder Carine Blom gaf toe dat dit niet had gemoeten. ,,We hebben dit heel snel hersteld.” 

Het debat over de bestuurscrisis duurde opvallend kort. 

Vrijdagmiddag moeten de vier fractievoorzitters van de gemeenteraad zich melden bij de commissaris van de koning, Wim van de Donk. De wethouders zijn daar ook bij aanwezig.