Volledig scherm
Jim 'Pee Wee' Martin, hier als jonge soldaat, springt op 17 september op 98-jarige leeftijd uit het vliegtuig boven Eerde. © RCPT

98-jarige Jim 'Pee Wee’ Martin maakt sprong uit vliegtuig boven Eerde

Bevrijding 75 jaarSCHIJNDEL/EERDE - Als zijn gezondheid het toelaat, springt de 98-jarige WO-II-veteraan Jim 'Pee Wee’ Martin op dinsdag 17 september uit een vliegtuig. Dit doet hij bij de herdenkingssprongen boven Eerde/Schijndel. ,,Het was zijn uitdrukkelijke wens om dit mee te maken", zegt Elize Janssen van de organisatie. 

Op dinsdag 17 september vindt boven De Vlagheide een herdenkingssprong plaats. Op dezelfde datum, tijd en locatie als 75 jaar geleden tijdens Operatie Market Garden zetten parachutisten dan voet op Nederlandse bodem. Dit gebeurt op in Eerde op ‘drop zone A’ om 13.01 uur aan de Koeveringsedijk. 

Volledig scherm
Bobby Hunter was een van de eerste bevrijders die landde in Eerde. © RCPT

Jim Martin, bijgenaamd Pee Wee omdat hij de lichtste man was van zijn regiment, wilde de sprong ondanks zijn hoge leeftijd niet aan zich voorbij laten gaan en benaderde de organisatie. Hij is één van de  parachutisten die vanaf de oprichting van het 506th Parachute Infantry Regiment werd opgeleid in Camp Toccoa in Georgia in de Verenigde Staten. In de nacht van 5 op 6 juni 1944 sprong hij boven Normandië bij D-Day. In de middaguren van 17 september 1944 landde hij op de drop zone in Son. Hij deed mee aan de bevrijding van Eindhoven en vocht vervolgens in Eerde mee om de Corridor open te houden. 

Op 17 september maakt hij onder toeziend oog van mede-veteranen, meer dan 500 schoolkinderen en waarschijnlijk honderden belangstellenden opnieuw een sprong. Het wordt een tandemsprong onder begeleiding van een Amerikaanse parachutist. De gemeente Meierijstad maakt de sprong van Jim Martin  financieel mee mogelijk. ,,De Dakota moet bij een duo-sprong hoger vliegen dan dan gebruikelijke 300 tot 350 meter. De Dakota zal daardoor langer in de lucht bezig zijn, en dat kost geld", zegt Janssen. Ook is er toestemming van zijn familie en heeft hij een medische verklaring en instemming van een arts.  Jim Martin sprong vijf jaar geleden ook al bij de herdenking in Normandië. De andere parachutisten die springen zijn van het Round Canopy Parachuting Team The Netherlands, een internationaal parachutistenteam. Zij springen in authentieke uniformen en vanuit C47’s (Dakota’s).

De herdenkingssprong in Eerde wordt dit keer opgedragen aan Pvt Bobby Hunter, 501 st Parachute Infantry Regiment van 101 st Airborne Division. Hij was één van de eerste parachutisten die landde in ons land met als doel het in handen krijgen van de bruggen in Veghel. Hiermee was hij één van de eerste bevrijders van Veghel.