Volledig scherm
PREMIUM
Vlnr nichtje Mieke van der Pas, zus Marianne de Laat-Van der Pas, schoonzus Miep van der Pas-Van Pinxteren en zus Henny van Laarhoven- Van der Pas. © Olaf Smit

Badmeester Henk van der Pas was getuige van gruwelijke wreedheden op concentratiekamp Vught

Bevrijding 75 jaarVUGHT - Vughtenaar Henk van der Pas, badmeester in oorlogstijd bij de IJzeren Man én getuige van gruwelijke wreedheden op concentratiekamp Vught. Koninklijk onderscheiden met een lintje én het verzetskruis. Een onverschrokken rots in de branding die gevangenen hielp waar hij maar kon. Ook nog ná de bevrijding: ‘Want spoedig zat het kamp weer vol en kon men zien hoe de mens snel verandert in een sadist.’

‘Dolle Dinsdag’, 5 september 1944. De bevrijding is nabij. Kamp Vught wordt in allerijl ontruimd. Duizenden gevangenen worden in grote haast in veewagons gejaagd en afgevoerd. De mannen naar kamp Sachsenhausen, de vrouwen naar Ravensbrück. Badmeester Henk van der Pas woont en werkt aan de IJzeren Man, tegenover het concentratiekamp. Er klinken salvo’s uit vuurwapens, er worden nog steeds gevangenen doodgeschoten. Vluchtende Duitsers roven het kamp leeg. Van der Pas staat op wacht en weet te voorkomen dat vijf dronken SS’ers de werf van het kamp in brand steken. Het dronken stel trekt vervolgens wel naar zijn huis. Trapt de deur in en jat al zijn dekens, lakens en handdoeken en laat een ravage achter.   

 1. Problemen voor Computerhuis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  Problemen voor Computer­huis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  DEN BOSCH - Foutje bedankt, of is er iets anders aan de hand? Hoe dan ook, het Computerhuis in Den Bosch (onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie Humanitas) dreigt op te houden te bestaan. ,,Door de verlaging van de subsidie voor de komende jaren moet Humanitas bezuinigen en hebben ze besloten het Computerhuis af te stoten’’, schetst betaalde kracht Anita de Gier, die namens Humanitas het Computerhuis leidt. En daarmee lijkt de toekomst voor de hulp aan kwetsbare inwoners die digibeet zijn onzeker.
 2. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
  PREMIUM

  Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

  DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch