Volledig scherm
PREMIUM
Identiteitsplaatje van William L. Sandoval © Eigen foto

Bert vond identiteitsplaatje van al bijna 75 jaar vermiste Amerikaan: ‘Ik kreeg er kippenvel van’

Met zijn metaaldetector vond Bert Rosendal in een akker bij Persingen (Gelderland) het identiteitsplaatje van een Amerikaanse soldaat die al bijna 75 jaar wordt vermist. ,,Kippenvel kreeg ik ervan.” De Amerikanen komen het plaatje binnenkort bij hem ophalen. 

Bomscherven, granaatscherven en kogelpunten vond hij eerst op de akker naast de Thornse Molen, vlakbij Leuth, waar tijdens de operatie Market Garden hevig is gevochten. Wageninger Bert Rosendal vindt dat soort dingen wel vaker als hij met zijn metaaldetector aan het zoeken is.  Maar op een zeker moment had hij ineens iets heel anders in zijn handen, een zilveren identiteitsplaatje van een militair: William L. Sandoval.

,,Ik was al een uur bezig op die akker toen de detector weer ging piepen. Ik ging graven, dat doe ik altijd heel voorzichtig, je weet nooit of er munitie ligt die nog op scherp staat. Op ongeveer 20 centimeter diepte kwam ik  dit plaatje tegen.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.