Volledig scherm
Een Engelse militair wordt op 19 september 1944 de stad in begeleid door opgetogen Ossenaren. Adje van den Bergh, de jongere broer van de fotograaf, heeft een Nederlandse vlag opgeduikeld. © Leo van den Bergh/collectie Stadsarchief Oss

Gids voert wandelaars langs plekken van bevrijding in Oss

Bevrijding 75 jaarOSS - De bevrijding van Oss is voor een belangrijk deel op beeld vastgelegd door fotograaf Leo van den Bergh.  Ter gelegenheid van het 75-jarige  viering van dit feit heeft Arno van Orsouw een speciale ‘Market Garden-wandeling’ ontwikkeld. Deelnemers aan de wandeling worden langs de plekken in Osse centrum gevoerd die Van den Bergh in 1944 vastlegde. 

Van Orsouw, stadsgids en vrijwilliger bij het Stadsarchief, heeft  uitgebreid onderzoek gedaan en laat tijdens de wandeling foto’s uit de beeldcollectie van het Stadsarchief zien. De themawandeling duurt ongeveer 1,5 uur en vindt vijf keer plaats: zaterdag 14 september om 10.00 en 14.00 uur, zondag 15 september om 10.00 en 14.00 uur en donderdag 19 september om 15.00 uur. 

Deelname is gratis, maar aanmelden bij het Stadsarchief is verplicht, in verband met de beperkte groepsgrootte. De wandeling start en eindigt in het Jan Cunenpark, waar wandelaars na afloop een bezoek kunnen brengen aan de speciale expositie over Market Garden in het Jan Cunen Museum.

Op maandag 16 september om 10.00 uur is er in het Stadsarchief ook een digitale variant van deze themawandeling, onder andere voor mensen die slecht ter been zijn.

  1. Man rijdt opnieuw alcoholcontrole in terwijl rijbewijs eerder al was ingevorderd, 10 bestuurders beboet bij controle regio Den Bosch

    Man rijdt opnieuw alcoholcon­tro­le in terwijl rijbewijs eerder al was ingevor­derd, 10 bestuur­ders beboet bij controle regio Den Bosch

    DEN BOSCH/OSS - Een man is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een alcoholcontrole ingereden, terwijl enkele uren daarvoor zijn rijbewijs door de politie Gelderland al was ingevorderd wegens rijden onder invloed. De man blies bij de controle in de regio Den Bosch en Oss 580 ugl. Hij krijgt een proces verbaal voor rijden onder invloed, rijden met een ingevorderd rijbewijs en rijden tijdens een rijverbod.