Het centrum van Schijndel was na de granaatweken in september en oktober 1944 totaal verwoest. Deze foto van de huidige Markt is genomen vanuit de kerktoren.
Volledig scherm
PREMIUM
Het centrum van Schijndel was na de granaatweken in september en oktober 1944 totaal verwoest. Deze foto van de huidige Markt is genomen vanuit de kerktoren. © Heemkundekring Schijndel

Granaatweken Schijndel: ‘Overal liggen mensen dood en gewond op straat’

Bevrijding 75 jaarSCHIJNDEL - In het boek Oorlogsdagboeken beschrijven Willy Doreleijers en Jaap Koning tot in detail hoe verschrikkelijk de granaatweken van 1944 waren voor Schijndel. ‘Precies bij ons ligt het lijk van een jonge moeder.’ 

‘Buiten horen we van verschillende kanten luid om hulp roepen. Hoeveel slachtoffers zouden er op straat liggen? Het bombardement is uitgevoerd van de pomp tot en met de fabriek. De fabriek en de villa van Van Liempd staan in brand. Overal liggen mensen dood en gewond op straat. Precies bij ons ligt het lijk van een jonge moeder, haar dode kindje nog op de arm'. 

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.