Volledig scherm
Herdenking Market Garden bij het Geronimo monument naast de molen te Eerde. © Jeroen Appels/ Van Assendelft

Grootse herdenking van Market Garden in Eerde

Bevrijding 75 jaarEERDE - Zelden werd de bevrijding van de regio zo groots herdacht als deze 75ste keer in Eerde. Met een grote groep hoogwaardigheidsbekleders, Amerikanen en Britten, en veteranen. Die laatsten soms al ver in de negentig of zelfs al honderd jaar oud. 

Volledig scherm
De 75-ste herdenking van Market Garden in Eerde. Met de veteranen voorop. © Kirsten Rietbergen

De Amerikaanse ambassadeur, vertegenwoordigers van de Britse ambassade, zo'n twintig veteranen, hun familieleden en de Color Guard van de 101ste Airborne Division. De 75ste herdenking van Operatie Market Garden voor het Airborne monument in Eerde kreeg vanavond bijzondere aandacht. Want nu de veteranen al tegen de honderd lopen, beseft iedereen dat herdenken met de bevrijders er in hoogst eigen persoon bij niet lang door kan gaan. De herdenking zal over vijf jaar een heel ander karakter hebben. 

Volledig scherm
Saluutschoten vanaf de molen. © Kirsten Rietbergen

Daarom roemde de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra uitgebreid de manier van herdenken in Nederland en de veteranen die aanwezig waren. Met name Dick Klein, die samen met zijn vrouw June deze dinsdag in Eerde het 70-jarig huwelijksjubileum vierde. Klein stond samen met zijn beste vriend Jabob Wingard in de Eerdse molen, die ze als observatiepost gebruikten, toen die laatste werd neergeschoten door de Duitsers. Hij stierf in zijn armen. Zittend tegenover die molen, 75 jaar later, ziet Klein hoe kransen gelegd worden, hoe kinderen van de basisschool in Eerde hen bedanken voor het vrije leven dat ze dankzij de inzet van de veteranen gekregen hebben. Hoe Don Mills, zoon van een paratrooper van toen, ontroerd spreekt over het lef van deze mannen en het verlies van vele anderen. ,,Vrijheid krijg je niet cadeau. Maar het is het waard om voor te vechten. Bedankt dat jullie wilden vechten.”