Op 4 november 2008 onthult Riet van de Louw haar beeld van 'de goede Duitser'. Links staat een stiefbroer van Karl-Heinz Rosch, met naast hem Leo Vermeer, die zijn tuin beschikbaar stelde. Ook Jan Kilsdonk, samen met zijn zus Toos in de oorlog gered door Rosch, kijkt toe.
Volledig scherm
PREMIUM
Op 4 november 2008 onthult Riet van de Louw haar beeld van 'de goede Duitser'. Links staat een stiefbroer van Karl-Heinz Rosch, met naast hem Leo Vermeer, die zijn tuin beschikbaar stelde. Ook Jan Kilsdonk, samen met zijn zus Toos in de oorlog gered door Rosch, kijkt toe. © Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt

Kleine gevechten rond een ‘goede Duitser’: hoe Goirle worstelde met het eerbetoon aan Karl-Heinz Rosch

Bevrijding 75 jaarRIEL - In een Rielse voortuin staat al elf jaar het beeld van een ‘goede Duitser’. Het idee erachter is dat herdenken geen kwestie van zwart-wit mag zijn. Maar het bronzen eerbetoon aan Karl-Heinz Rosch riep in naburig Goirle ook tal van conflicten op. Kleine op de schaal van de oorlog, dat wel.

‘Ons Kareltje’ noemt mevrouw Vermeer hem. Ze heeft in de achterliggende jaren goed voor hem gezorgd: ,,Sopke erover. Natspoelen. En dan inwrijven met boenwas.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.