Volledig scherm
Het monument van generaal Barber, Schotse bevrijder van Moergestel, staat vlakbij de brug over de Reusel © Jan Geerts

Moergestel pakt rondom ‘75 jaar vrijheid’ uit: belevingstocht, Oranjebal, bevrijdingsconcert

Bevrijding 75 jaarMOERGESTEL - 75 Jaar vrijheid is voor de Moergestelse Stichting Herdenking Oorlog en Bevrijding aanleiding om in het weekend van 26 en 27 oktober flink uit te pakken. Voor de bevrijdingsmanifestatie nodigt de organisatie de hele Moergestelse bevolking uit. 

Op zaterdag 26 oktober is er op drie tijdstippen een belevingstocht door het centrum van Moergestel. Een verteller neemt  ‘Op weg naar de vrijheid’ deelnemers mee naar plekken waar de sfeer van 1944 rond legervoertuigen, muziek en dans hangt.  

De route eindigt bij Park Stanislaus, waar een actuele film over oorlog en bevrijding in Moergestel draait. ‘s Avonds is er in Den Boogaard een Oranjebal met muziek uit de jaren van oorlog en bevrijding.

Nieuwe naam voor de brug

De volgende dag speelt het monument van de Schotse generaal-majoor Barber een prominente rol. Het beeld staat niet toevallig vlakbij de Reusel. Tanks van de 15e Schotse Divisie werden 75 jaar geleden opgehouden doordat de Duitsers de brug hadden opgeblazen. 

Om 13.00 uur is er in Den Boogaard eerst een bevrijdingsbijeenkomst met een gastspreker. Daarna trekt een stoet onder begeleiding van de Clan Lamont Pipe Band en Moergestelse gildebroeders naar het monument van Barber voor de kranslegging. Een nieuwe naam voor de brug zal dan ook worden onthuld. Bovendien komt bij het monument een klein informatiepaneel te staan. In Den Boogaard volgt daarna nog een bevrijdingsconcert. 

Tilburg e.o.