Volledig scherm
Alfred Wolter en zijn Oisterwijkse vriendin Zus Diepens. © Archief Ad van den Oord

Weggestoken foto van moeder met een Duitse soldaat: startpunt voor een Oisterwijks oorlogsverhaal

VIDEO | Bevrijding 75 jaarOISTERWIJK - Als zijn vader in 2004 plotseling overlijdt en moeder dement achterblijft, stuit de Oisterwijkse historicus Ad van den Oord in het ouderlijk huis op een foto van een Duitse soldaat. ,,Toen wist ik hoe laat het was. Mijn moeder had al de foto’s van haar verloofde verborgen achter pentekeningen van Oisterwijk.”

Daarmee was ook de basis gelegd voor een bijzondere oorlogsgeschiedenis. Het verhaal hoort bij de 75 die Brabant Remembers in het kader van 75 jaar Bevrijding bijeen heeft gebracht.

Er hoort ook een stilleven bij, dat vrijdag om 10.30 uur door burgemeester Hans Janssen wordt onthuld in de hal van 2College Durendael.  Dat vormt het begin van een bevrijdingsprogramma, met als hoogtepunt een concert van Harmonie Asterius op 26 oktober.

Quote

Mijn moeder had al de foto's van haar verloofde verborgen achter pentekenin­gen van Oisterwijk

Ad van den Oord

Het uitverkoren verhaal van Ad van den Oord gaat minder over zijn moeder, Zus Diepens, dan over haar broer Koos. Op de lagere school was die bevriend geraakt met Alfred Wolter, zoon van een Duitser die al in de jaren twintig op de leerfabriek in Oisterwijk was komen werken. Via haar broer zou Alfred verkering met Zus krijgen.

Voetbalteam van PAZO

De oorlog dreef beide vrienden, ploeggenoten ook in het voetbalteam van schoenfabriek PAZO, uit elkaar. Als Rijksduitser moest Alfred aan het Oostfront gaan vechten. Hij raakte er gewond en mocht gaan herstellen in Oisterwijk, om tegen zijn zin weer terug te moeten en voorgoed in het grote niets van Rusland te verdwijnen.

Koos werd door de Duitsers tewerkgesteld in de oorlogsindustrie. Hij overleefde in Duitsland de oorlog wel en keerde terug toen Oisterwijk allang bevrijd was. De voetbalclubs stonden in de rij om Koos Diepens te selecteren. Maar die voelde daar niets voor. Oom Koos heeft nooit meer gevoetbald.

Tilburg e.o.