Beiaardier Carl Van Eyndhoven.
Volledig scherm
Beiaardier Carl Van Eyndhoven. © Joris Buijs / Beeld Werkt

Beiaardier Heikese Kerk speelt ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ op Bevrijdingsdag

TILBURG -  Carl Van Eyndhoven, de beiaardier van de Heikese Kerk, speelt op 5 mei  ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’, de klassieker van Ramses Shaffy. Hij sluit aan bij het initiatief van cabaretière Claudia de Breij om beiaardiers, verspreid over het land, op Bevrijdingsdag dit nummer te laten spelen. Van Eyndhoven speelt om 12.55 uur. 

Ruim 30 beiaardiers doen mee met het initiatief. Afgelopen week ontvingen zij van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de uitnodiging om zich aan te sluiten. Beiaardier Levina Pors uit Bussum schreef een arrangement speciaal voor carillon. Een groot aantal beiaardiers speelt het lied op het afgesproken tijdstip ‘5 voor 5’, de anderen op een ander moment van de dag. 

Spoor van de bevrijders

Deze bespelingen vallen samen met de nationale carillon-estafette, waarmee de Nederlandse beiaardiers 75 jaar vrijheid vieren. Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders.

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld om de moraal van het volk te versterken. Circa negenduizend van de Nederlandse carillons en kerkklokken, met een gewicht van 3,5 miljoen kilo brons, zijn in de oorlogsjaren uit de torens verwijderd om te worden omgesmolten voor de Duitse oorlogsindustrie. Dankzij de inzet van het verzet is bijna de helft van deze klokken bewaard gebleven. 

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.