Andrew Greenwood geeft instructies bij Het Laar
Volledig scherm
Andrew Greenwood geeft instructies bij Het Laar © Joost Goutziers

Dans op het balkon, muziek aan de deur. Coronatroost in Tilburg

VIDEOTILBURG - Bewoners van Het Laar bewegen op hun balkons bij een dansles van balletmeester Andrew Greenwood. Met muziek en theater brengt EELT in Reeshof coronatroost tot aan de voordeur. Tilburgse artiesten zijn inventief in het vermaken van mensen.

‘Rock Around the Clock’ van Bill Haley schalt door de tuin van Het Laar. Op een houten vlonder bij de vijver van het zorgcentrum geeft balletmeester Andrew Greenwood instructies aan bewoners op de balkons. ,,Hands up! Handen in de lucht. Goed zo dansers.” 

Balustrades

Hij doet de bewegingen voor, de bewoners volgen. Links en rechts steken grijze haren en zwaaiende handen boven de balustrades uit. 

Andrew Greenwood heeft wekelijks een dansklas op Het Laar. Zijn oudste danseres in 101. Hij danst ook met mensen met parkinson en dementie, onder meer bij Factorium. Dans helpt, is zijn overtuiging.

Deze maandag geeft hij drie buitenlessen bij Het Laar. Alle bewoners mogen vanaf de balkons, in de tuin, of vanachter het raam meedoen. Op Facebook zijn de beelden live te volgen. Families doen op afstand mee en zien hun ouders, opa's en oma's met de schouders  draaien, de armen optillen en zwaaien op nummers als ‘Sophietje’ uit 1970 van Johnny Lion, op Amerikaanse bigbandmuziek en op een song van Elvis. 

Elke dag muziek

,,We hebben twee weken elke dag lang een programma", zegt Aniela Govaarts van Het Laar, ,,Zangers, zangeressen, ook fysiotherapie. Bewoners kunnen vanuit hun woning of balkon meedoen.” 

Mieke Keusters (86) kijkt van een afstandje naar de oppeppende dans van Andrew Greenwood. ,,Zo fijn", zegt ze. ,,Ik kan even naar buiten. We zitten de hele dag binnen. Ik kan zelfs niet naar de kapper. Die is ook dicht.” Ze zwaait blij mee met ‘Een muis in een molen in mooi Amsterdam’ van Rudi Carrell. Andrew Greenwood heeft de smaak te pakken. Als andere verzorgingstehuizen interesse hebben dan mogen ze hem bellen. 

Muzikanten, dansers, acteurs, opvallend veel artiesten geven in deze coronacrisis buiten optredens zodat mensen hun gedachten kunnen verzetten. 

Coronatroost in Reeshof

Tilburgse Theatercollectief EELT trekt met artiesten door Reeshof. Coronatroost noemt artistiek leider Monique Zijp dit. EELT brengt muziek naar mensen die aan huis zijn gekluisterd. Artiesten die door het coronavirus ineens een lege agenda hebben krijgen zo de kans om mensen te vermaken.  

Peer de Graaf met EELT in Reeshof
Volledig scherm
Peer de Graaf met EELT in Reeshof © Reg Gruson

Weerstand

De Weerstandswerkers heet het initiatief met artiesten als singer-songwriter Claudy Wolfs, entertainer Frans van der Meer  en saxofonist Cameron Miller. Zijp: ,,We geven miniconcerten in de openlucht en brengen cultuur naar de voordeur. Alle RIVM-regels houden we in acht.” 

Maandagmiddag trekken violist Tessa van Buuren, entertainer Peer de Graaf en acteur Roel Kox met een grote mobiel in de vorm van een cello door de straat. 

EELT in Reeshof
Volledig scherm
EELT in Reeshof © Reg Gruson

Lange stok

,,Roel doet een bingo", zegt Reg Gruson van EELT.  ,,Mensen krijgen een getal, Roel trekt een nummer, waarna de winnaar een artiest mag kiezen en een nummer mag aanvragen. De mensen reageren enthousiast. Entertainer Peer de Graaf heeft een stok van anderhalve meter bij zich. Hij zorgt ervoor dat mensen genoeg afstand houden.”

Zondag klonk er ook muziek op heel veel plekken in Tilburg. Zo kwamen bij zorgcentra van De Wever bandjes, solisten en duo's optreden. Ook trok een tot rijdend podium verbouwde vrachtwagen door de stad. Die stopte bij meerder woonzorgcentra, onder meer De Leyhoeve . 

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.