Directeur Petra de Kam van Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant overhandigt bloemen aan bestuurder Frits van Hout van ASML als dank voor de hulp in verband met de coronacrisis.
Volledig scherm
Directeur Petra de Kam van Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant overhandigt bloemen aan bestuurder Frits van Hout van ASML als dank voor de hulp in verband met de coronacrisis. © hv

Veiligheidsregio dankt ASML voor mondkapjes en vervoer machine

VELDHOVEN - Een delegatie van Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant heeft gisteren aan ASML zijn dank overgebracht voor de donatie van onder meer 400.000 mondkapjes. Directeur Petra de Kam overhandigde een grote bos bloemen aan bestuurder Frits van Hout die namens de chipmachinefabrikant de donaties coördineerde. 

Twintig andere bedrijven in de provincie kregen gisteren ook bloemen omdat zij samen ook nog voor zo'n 200.000 mondkapjes zorgden. Daarnaast hebben de bedrijven met zijn allen vele tienduizenden andere beschermingsmiddelen zoals kunststof schorten en handschoenen gedoneerd. Volgens de Veiligheidsregio in totaal wel een miljoen hulpmiddelen.

Productiemachine mondkapjes

Bovendien heeft ASML het vervoer per vliegtuig verzorgd van een productiemachine voor mondkapjes uit Azië. Volgens Van Hout produceert deze op het moment in Alkmaar meer dan 100.000 mondkapjes per dag. Voor de aanvoer van de grondstoffen voor die machine heeft Van Hout ook zijn contacten in Azië ingezet. „Bovendien verwachten we nog een tweede machine en ik hoop nog op een paar meer.” ASML vervoert regelmatig chipmachines per vliegtuig naar Azië en die kunnen soms op de retourvlucht ingezet worden voor het vervoer van noodzakelijke hulpmiddelen.

Volgens De Kam was de vrijgevigheid van de bedrijven vooral in die eerste weken van de crisis in maart zeer hartverwarmend. „De nood was zo hoog, dat we van ziekenhuizen het signaal kregen dat ze wegens de tekorten van beschermingsmiddelen de deuren moesten sluiten. Toen zijn we gaan bellen naar bedrijven en aan hun vrijgevigheid en snel handelen was het te danken dat het niet zover hoefde te komen.”