Eerder dit jaar, toen de coronacrisis net was uitgebarsten, uitten diverse mensen via spandoeken en op andere manieren hun steun aan de zorg. Zoals hier, FC Eindhoven supporters hadden een spandoek bij het St Annaziekenhuis opgehangen om de zorgverleners te bedanken.
Volledig scherm
Eerder dit jaar, toen de coronacrisis net was uitgebarsten, uitten diverse mensen via spandoeken en op andere manieren hun steun aan de zorg. Zoals hier, FC Eindhoven supporters hadden een spandoek bij het St Annaziekenhuis opgehangen om de zorgverleners te bedanken. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Vlaggen, muziek, alcoholvrij bier en veel dank voor Brabantse zorgmedewerkers op Dag van de Verpleging

Het is vandaag de Dag van de Verpleging. Ook in Brabant steken mensen de zorgprofessionals een hart onder de riem. 

Zo plaatsen diverse gemeenten of zorginstellingen posts op social media waarop mensen de medewerkers in de zorg bedanken. Zeker in deze tijden van het coronavirus waar er enorm veel wordt gevraagd van de zorgmedewerkers, willen mensen hun dank betuigen.

(Tekst gaat verder onder de Facebookpost)

Het is ook een bijzondere dag vandaag voor de zorg omdat 200 jaar geleden Florence Nightingale werd geboren. Ze wordt gezien als het ultieme rolmodel van verpleegkundigen.

Gratis 0,0% bier

De Koninklijke Harmonie L’Union uit Bladel maakte zelfs het lied Song for Health opgenomen. Bierbrouwe AB InBev schenkt vandaag in totaal 13.000 blikjes Jupiler 0,0% aan zorgmedewerkers van tien ziekenhuizen en zorginstellingen in Midden- en Zuid-Nederland, onder meer in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

NU’91, de belangenbehartiger voor verplegenden en verzorgenden, had eerder opgeroepen om vandaag de vlag uit te hangen als dank en waardering voor de inzet van de zorgprofessionals.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Verder ging bijvoorbeeld in Valkenswaard een wethouder langs zorginstellingen om de professionals in het zonnetje te zetten.

‘Er moet meer gebeuren’

Ook in Den Haag spraken vanochtend ministers, staatssecretarissen en fractievoorzitters hun dank uit aan de mensen in de zorg. NU'91 vindt het ontzettend mooi dat zorgprofessionals zo bedankt worden maar er moet meer gebeuren. 

Voorzitter Stella Salden van NU’91: “Ook na deze crisis moet deze waardering blijven. We willen ervoor zorgen dat het beroep weer aantrekkelijk en gezond wordt. Te vaak wordt over verpleegkundigen en verzorgenden gesproken, in plaats van dat het gesprek met hen wordt aangegaan.”

(Tekst gaat verder onder de Facebook-post)

Nu’91 heeft vijf veranderpunten vastgelegd. Er moet meer naar zorgmedewerkers worden geluisterd en ze moeten meer zeggenschap krijgen over verpleegkundige besluitvormingen. Ook dient er meer oog te komen voor mentale ondersteuning en nazorg, en niet alleen in de huidige coronatijd. Verder moet er een passend salaris komen dat recht doet aan het werk, de hoge werkdruk, en de fysieke en geestelijke belasting van het vak.