Brand Haarendael laait weer op

VIDEOHAAREN - De brand op landgoed Haarendael in Haaren is vanochtend weer opgelaaid. Dat gebeurde in een verlaagd plafond in een van de gebouwen, naast de gespaard gebleven kapel. De brandweerposten van Haaren en Helvoirt waren met drie wagens en zo’n twintig manschappen aanwezig om de uitslaande brand te bedwingen. Er was geen gevaar dat de brand zou overslaan naar de kapel, een rijksmonument, aldus officier van dienst Gert-Jan van Extel van de brandweer.

Elf dagen geleden brak een grote brand uit in het historische complex, dat sinds 1839 bestaat. Een groot deel van Haarendael werd in de as gelegd. Volgens Van Extel is de uitslaande brand van vanochtend een gevolg van die brand. ,,In een verlaagd plafond zat riet dat met stucwerk was afgewerkt. In dat riet is de brand wat blijven smeulen. De wind heeft vermoedelijk die smeulende resten aangewakkerd tot een vlam en dat is een uitslaande brand geworden.” 

Melding

Quote

De wind heeft vermoede­lijk die smeulende resten aangewak­kerd tot een vlam en dat is een uitslaande brand geworden

Gert-Jan van Extel, Officier van dienst brandweer

De brandweer kreeg om 10.00 uur een melding over een rookpluim boven Haarendael. De blusvoertuigen uit Haaren en Helvoirt waren snel ter plekke en hadden het vuur - de vlammen sloegen ongeveer een halve meter uit het pand - snel onder controle. De brandweerlui konden de brand van nabij bestrijden omdat die woedde in een deel waar het instortingsgevaar minder is. Voorkomen kon worden dat het vuur oversloeg naar een redelijk behouden gebleven deel van het complex, de voormalige sportzaal.

De brandweer heeft na het blussen een deel van het met riet gevulde plafond gesloopt. Om verder onheil te voorkomen. Met een warmtebeeldcamera bekeek officier van dienst Gert-Jan van Extel of het nog nodig was om verder na te blussen. Dat bleek het geval te zijn. 

Handen vol aan Haarendael

De brandweer heeft sinds de brand van zaterdag 31 augustus de handen vol aan Haarendael. De eerste dagen aan het blussen en nablussen, later werd er veelvuldig gecontroleerd. ,,In de week erna hebben we dat dagen lang om de twee of drie uur gedaan”, zegt de Haarense postcommandant Albert van de Wiel. ,,Dag en nacht. Juist vanwege het gevaar van dit soort nabranden.” 

Verder houden omwonenden en brandweerlui van de post Haaren met argusogen de situatie op Haarendael in de gaten, zegt officier van dienst Van Extel. De brandweer heeft in het eerste weekeinde en daarna niet alle brandhaarden in het pand uit gekregen. Dat komt omdat die op plekken verstopt zaten waar de brandweerlui niet konden komen zonder hun eigen leven te riskeren. Dit vanwege instortingsgevaar. Op de plek waar ze vandaag moesten bleken was dat gevaar er niet. 

Volledig scherm
Het vuur in Haarendael is weer opgelaaid. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
Nablussen op Haarendael © Bart Meesters
Volledig scherm
De brandweer was vandaag weer in touw op Haarendael © Bart Meesters
Volledig scherm
Vandaag moest de brandweer weer aan de bak op landgoed Haarendael in Haaren. Er was weer sprake van een uitslaande brand. Die van elf dagen geleden legde een groot deel van het complex in puin. © Bart Meesters