Volledig scherm
Zeer grote brand bij landgoed Haarendael in Haaren. © Toby de Kort

Eigenaar landgoed Haarendael na verwoestende brand: ‘Het is een drama’

HAAREN - Eigenaar Wim Vugts van Landgoed Haarendael was zaterdagavond rond acht uur op weg van zijn vakantieadres in Zeeland naar Haaren. ,,Het is een drama. Ik begrijp van de politie dat de brandweer de zijvleugels en de kapel proberen te redden.”

Op het landgoed aan de Raamse Akkers in Haaren brak zaterdag rond 18.00 uur een zeer grote brand uit. Het pand zal grotendeels verloren gaan, zo meldde de politie. Na de brand vorige week elders op het landgoed klinkt Vugts verslagen. ,,Ik ben al vier jaar bezig om er anti-kraak in te krijgen. En dan krijg je zulke praktijken.” Bij die reactie wilde de eigenaar het voorlopig laten. 

Seminarie

Landgoed Haarendael werd in 1839 gebouwd als grootseminarie, opleidingsinstituut voor geestelijken, en werd in de Tweede Wereldoorlog door de bezetters gebruikt als gevangenis. Daarin verbleven tal van prominente Nederlanders. Later werd het eigendom van zorginstelling Cello en woonden er mensen met een beperking. Zo’n zes jaar geleden trok Cello uit Haarendael,  waarna het jarenlang leegstond.

In januari 2019 kocht ondernemer Wim Vugts uit Haaren het landgoed van Cello voor 3.255.000 euro. Hij huurde het complex al enige jaren van de zorgorganisatie voor 100.000 euro per jaar. Door de verkoop aan Vugts viste de gemeente Haaren achter het net. Die had het landgoed willen kopen om er een onderwijscampus op te vestigen. 

Arbeidsmigranten

Vugts was juist van plan om de komende jaren arbeidsmigranten op het landgoed te laten verblijven. Op lange termijn had hij andere plannen met het landgoed, waarbij hij dacht aan zorgwoningen en een hotel.

Rond het landgoed van 33 hectaren langs de N65 woedde jarenlang een juridische strijd tussen Cello uit Vught en de gemeente Haaren. Eigenlijk wilde de gemeente het leegstaande complex kopen en er een onderwijscampus vestigen. Cello ging echter in zee met ondernemer Vugts. Hij wilde er enkele jaren arbeidsmigranten in vestigen en ondertussen een langetermijnplan voor Haarendael ontwikkelen. 

Inbraken en vandalisme

Het landgoed werd al tijden geteisterd door inbraken en vandalisme. Dat leidde ertoe dat Vugts de toegangen een half jaar geleden met hekken heeft afgesloten en sinds een tijdje iedere dag mensen liet surveilleren op het terrein, al nam het aantal diefstallen en vernielingen alleen maar toe.