Op landgoed Haarendael in Haaren moesten twee jaar geleden arbeidsmigranten vertrekken van de gemeente omdat het complex niet brandveilig was. Inmiddels wonen er weer arbeidsmigranten.
Volledig scherm
Op landgoed Haarendael in Haaren moesten twee jaar geleden arbeidsmigranten vertrekken van de gemeente omdat het complex niet brandveilig was. Inmiddels wonen er weer arbeidsmigranten. © Johan van Grinsven

Fors meer arbeidsmigranten op Haarendael

HAAREN - Het aantal arbeidsmigranten dat op landgoed Haarendael in Haaren woont, is in de afgelopen maanden opgelopen van acht naar vijfenveertig. De gemeente heeft die uitbreiding goedgekeurd. De oppositiepartij Samenwerking’95 vindt het geen stijl dat dit gebeurd is zonder daarin de gemeenteraad of de omwonenden te kennen.

Wethouder Harry van Hal (CDA) gaf vanavond in de gemeenteraad - zonder publiek vanwege de coronacrisis maar via livestream thuis te volgen - aan dat de buurt en andere belangstellenden op 18 maart geïnformeerd zouden worden. Maar die informatieavond kon niet doorgaan, ook vanwege covid-19. 

Sociale controle

Van Hal legde in de raad nog eens uit dat de gemeente in eerste instantie acht bewoners toeliet, mede om zo meer sociale controle te krijgen op het ruim 30 hectaren grote terrein. Daar was vaak sprake van vandalisme en diefstal, ook nadat een grote brand vorig jaar augustus een deel van het complex in de as legde. 

Door de tijdelijke bewoning nam de overlast af, maar verdween niet helemaal. Daarom heeft Haaren, in overleg met de gemeente Oisterwijk, meer bewoners toegestaan. Ook zijn camera’s opgehangen. De overlast is hierdoor verder verminderd. 

Onderwijscampus

Van Hal meldde de Haarense raad ook dat inmiddels een eerdere bestemming voor het landgoed langs de N65 onlangs weer in beeld gekomen: een onderwijscampus. Maar daarover kon hij nog niet meer vertellen. Wel  zei hij dat projectontwikkelaar Lithos zo’n drie jaar nodig heeft om de langetermijnplannen voor Haarendael te ontwikkelen

In de tussentijd is huisvesting van arbeidsmigranten - mogelijk tot 250 personen - de beoogde manier om geld te verdienen voor de toekomstige invulling van het landgoed. Lithos wil er onder meer woningen bouwen. 

Ook voor spoedzoekers

Die arbeidsmigranten kunnen in de bestaande paviljoens op het terrein worden ondergebracht. Maar mogelijk komen er ook nog tijdelijke wooneenheden bij. Die niet per se alleen voor arbeidsmigranten bestemd zijn, aldus Van Hal, ook voor statushouders of mensen die met spoed een woning zoeken. 

De CDA-wethouder liet verder weten dat de vergunning voor tijdelijke bewoning op Haarendael inmiddels met een jaar verlengd is. Haaren stond dat toe tot 1 januari 2021. Die verlenging gebeurde op verzoek van de gemeente Oisterwijk. Die heeft meer tijd nodig om een beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de hele gemeente op te stellen. Zoals bekend wordt de gemeente Haaren per 1 januari opgesplitst en valt het dorp Haaren daarna onder de gemeente Oisterwijk.